KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU: Najoštrije osuđujemo skrnavljenje pravoslavnog groblja

D.Z.

07. 11. 2020. u 17:10

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje skrnavljenje pravoslavnog groblja u selu Svinjare kod Kosovske Mitrovice i skreće pažnju da je rušenje spomenika srpskih porodica na Kosovu i Metohiji, postala učestala pojava, bez presedana u civilizovanom svetu.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Најоштрије осуђујемо скрнављење православног гробља

Foto: N. Skenderija

- Ovo je danas, na Zadušnice, kada se srpski narod moli i seća svojih mrtvih, jasna poruka da ekstremisti čak ni mrtvim Srbima ne daju mira.Spaljene crkve i manastiri, razrušeni spomenici i prekopani grobovi, uzurpirana imanja, predstavljaju pravu sliku današnjeg samoproglašenog Kosova i pokazuju da smo, u trenutku kada se vodi dijalog Beograda i Prištine, nažalost još daleko od bilo kakve normalizacije odnosa - navodi se u saopštenju za javnost Kancelarije za KiM koja zahteva od privremenih institucija samouprave u Prištini i predstavnika međunarodne zajednice da ulože ozbiljan i iskren napor kako bi počinioci ovog, ali i svih drugih zlodela nad Srbima, njihovim grobovima, svetinjama i imovinom, bili identifikovani i kažnjeni.

Inače, u pojedinim sredinama poput Kosovske Mitrovice i Gračanice Srbi su izašli na groblja ali u daleko manjem broju nego prethodnih zadušnica i uz poštovanje svih mera zaštite.

Organizovanih obilazaka grobalja nije bilo,a oni koji su obišli grobove svojih najmilijih uglavnom su zapalili sveće bez nošenja hrane i drugih običaja.

Na putevima je uglavnom bilo povećano prisustvo kosovske policije a bilo je i nekih sredina gde Srbi iz predostrožnosti nisu izlazili na groblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije