OSLOBODIO HARADINAJA, A OSUDIO ŠEŠELJA: Ovo je advokat zla Ben Emerson - branilac Kadrija Veseljija

S. S. R.

10. 11. 2020. u 19:26

BIVŠI šef obaveštajne službe terorističke OVK Kadri Veselji rekao je danas, prilikom prvog pojavljivanja pred Specijalnim sudom u Hagu, da nije kriv po tačkama optužnice koja ga tereti da je zajedno sa Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem kriv za 98 ubistava, 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. na KiM i severu Albanije.

ОСЛОБОДИО ХАРАДИНАЈА, А ОСУДИО ШЕШЕЉА: Ово је адвокат зла Бен Емерсон - бранилац Кадрија Весељија

Foto: Jerry Lampen via AP Photo, Pool/EPA

- Čuo sam optužbe i pročitao. S punim uverenjem mogu da kažem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka - rekao je kratko Veselji.

Nekadašnjeg predsednika prištinskog parlamenta braniće Britanac Ben Emerson, koji je pred Tribunalom u Hagu zastupao bivšeg premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja.

On je posle oslobađajuće presude svom klijentu napao tužiteljku Karlu del Ponte zašto je uopšte podizala optužnicu protiv Haradinaja. Tokom ovog procesa ubijeno je nekoliko desetina zaštićenih svedoka.

Posle uloge advokata prešao je u sudije, pa je bio deo veća koje je lidera radikala Vojislava Šešelja osudilo u Hagu pravosnažno na deset godina zatvora, posle prvostepene oslobađajuće presude.

Emerson je danas negodovao, jer je rečeno da je Veselji uhapšen, već je insistirao da se dobrovoljno predao i dodao je da će tražiti puštanje na slobodu. Veselji ostaje u pritvoru do daljeg.

On se tereti za udruženi zločinački poduhvat nasilnog preuzimanja kontrole nad Kosovom. Žrtve su bili Srbi, Romi i "nelojalni" Albanci. Tereti se za progon, zatvaranje, ilegalno ili samovoljno hapšenje i pritvaranje, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubistva i prisilni nestanak osoba. O optužnici sutra treba da se izjasni Seljimi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DORA BAKOJANI, SIN KOSTAS I NJIHOVI PRIJATELJI IZ PRIŠTINE: Zbog ličnih interesa zaboravila na istoriju i podržala naslednike terorističke OVK