HAŠKA PRESUDA TAČIJU RUŠI LAŽNU DRŽAVU: Francuski pukovnik Žak Ogar za "Novosti" o suđenju teroristima OVK

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

16. 11. 2020. u 12:06

POMNO sam pratio dolazak Hašima Tačija u Hag. Veoma sam zadovoljan što je u zatvoru. Čekali smo na to više od dvadeset godina. Konačno je pred sudom, sa trojicom svojih saučesnika. Bilo je krajnje vreme.

ХАШКА ПРЕСУДА ТАЧИЈУ РУШИ ЛАЖНУ ДРЖАВУ: Француски пуковник Жак Огар за Новости о суђењу терористима ОВК

Foto G. Čvorović

To, u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", ističe Žak Ogar, nekadašnji francuski oficir sa činom pukovnika, vođa specijalaca koji su prvi ušli na Kosovo i Metohiju posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Ogar dodaje da su odmah po dolasku na KiM čuli za OVK i o njihovim zločinima nad Srbima.

- Istinske razmere zločina sam otkrio na licu mesta, i to u veoma kratkom roku. Kada vam svakoga dana dolaze ljudi, Srbi, Albanci ili Romi, da vam prenesu potresna svedočanstva, da vam kažu da je OVK otela tu i tu osobu, da je neko nestao na tom i tom mestu, brzo shvatite da u OVK nisu bili "anđeli" kako su to tvrdili Madlen Olbrajt i njoj slični - pojašnjava Ogar.

Dodaje da se na KiM zadržao kratko, ali da je svedočio napadima na manastir Devič, u Starom Trgu, u Kosovskoj Mitrovici. Jednom su i intervenisali kada su pripadnici OVK pokušali da ubiju stari bračni par Srba koji su odbili da im daju ključeve svog stana:

- Trebalo je mnogo strpljenja dok Specijalni sud za Kosovo konačno nije započeo procese. Još pre nekoliko godina imali su sve dokaze protiv Tačija. Pitanje je zašto su toliko čekali sa suđenjem. Ali, kao što se kaže, bolje ikad nego nikad!

ZLOČINCI Hašim Tači sa pripadnicima OVK, Foto privatna arhiva

Vođa francuskih specijalaca ističe da se nada da pravda neće biti razočaravajuća, da će sud nezavisno raditi svoj posao i da neće dozvoliti da na njega utiču pritiscima spolja.

- Svi znaju da su postojali nedvosmisleni dokazi za zločine u slučaju Haradinaja, ali on je i dalje slobodan. Do sada se videlo da je reč o političkom pravosuđu na koje lako mogu da utiču različite vlade - naglašava Ogar. - Ako je pravosuđe zaista nezavisno, biće osuđeni na dugogodišnji zatvor.

VEZE SA TERORIZMOM U BEČU

- NE treba da čudi što je nedavni teroristički napad u Beču izveo neko ko je imao tesne veze sa Kosovom - kaže Žak Ogar.

- Odavno je poznato da radikalni islamisti održavaju kontakt sa Kosovom. Vidi se da postoji veza. Možda će na Zapadu posle svega ovoga početi da otvaraju oči. Bar se tome nadam.

Ogar dodaje da su očevici, koji su prihvatili da svedoče protiv OVK, dosad redom nestajali, nalazili su ih udavljene u kadi, gazili su ih autobusi...

Pre nekoliko godina i on je pristao da svedoči, ali ga, na kraju, ipak nisu zvali. Zbog svega navedenog, zaštita svedoka biće od suštinskog značaja, naglašava naš sagovornik.

- Presuda Tačiju i ostalima u Hagu bila bi jasna poruka za tzv. Republiku Kosovo. Ako su je osnovali osuđeni za zločin protiv čovečnosti, takva "država" bi bila u startu umrljana tim zločinima - tvrdi Ogar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)