UDARAJU NA SRBIJU DA PRIKRIJU ZLOČINCE: Šta se krije iza zajedničke akcije Prištine i Tirane protiv naše države i zvaničnika

D. MILINKOVIĆ

17. 11. 2020. u 08:00

U POKUŠAJU da odbrane neodbranjivo i opravdaju zločine koje su nekadašnje vođe tzv. OVK činile na Kosovu i Metohiji, albanski lideri u Prištini i Tirani ponovo zbijaju redove i ustremljuju se protiv Srbije i njenih zvaničnika.

УДАРАЈУ НА СРБИЈУ ДА ПРИКРИЈУ ЗЛОЧИНЦЕ: Шта се крије иза заједничке акције Приштине и Тиране против наше државе и званичника

AP Photo/Visar Kryeziu

Ova očigledno smišljena i sinhronizovana akcija protiv naše države, ponovo je razgorela i plamen opasnih velikoalbanskih aspiracija, na koji iz međunarodne zajednice uporno nema nikakve reakcije. Naime, nakon što je optužio Beograd da hoće da izazove novi rat i tražio da NATO interveniše, lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti javno se založio za pakt protiv Srbije, odnosno pozvao sve da se ujedine u borbi protiv naše zemlje. Priključio mu se i albanski premijer Edi Rama, koji je podržao OVK i Hašima Tačija, optuženog za strašne zločine protiv čovečnosti, kidnapovanja, mučenja, ubistva...

Poslednji skandalozan zahtev koji stiže iz Prištine jeste da Specijalni sud u Hagu, pred kojim se trenutno vodi proces protiv četvorke OVK - Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, pozove na odgovornost i srpske funkcionere, uključujući šefa parlamenta Ivicu Dačića.

Tačnije, ministar rada lažne države Skender Rečica rekao je da je vreme da se sa pravdom suoče Dačić i "oni koji su osmislili i izvršili genocid na Kosovu". Istovremeno, sekretar Socijaldemokratske inicijative NISMA Biljal Šerifi zatražio je od predsednice Specijalnog suda Ekaterine Trendafilove da razjasni da li se pripremaju optužnice protiv srpskih predstavnika i pozvao taj sud u Hagu da sasluša i Dačića, Radomira Markovića i druge.

Dačić je na to imao više nego jasan odgovor.

- Razumem njihovu nervozu, nisu očekivali da će njihovi zločini biti procesuirani. Prošlo je vreme njihove prve ljubavi sa nekim zapadnim zemljama. Vreme je za pravdu za srpske žrtve - kaže Dačić za "Novosti".

DEKLARACIJA O GENOCIDU

KOSOVSKI Albanci na sve strane pokušavaju da skrenu pažnju sa procesa u Hagu, pa je tako predstavnik pokreta "Samoopredeljenje" u Albaniji Eljvis Hodža, pokrenuo inicijativu da parlament u Tirani usvoji deklaraciju kojom se osuđuje "srpski genocid na Kosovu". Naši sagovornici kažu da je i ovaj potez pokušaj preventivnog delovanja, da se loptica još jednom prebaci u naše dvorište, jer je neminovno da će se tokom suđenja u Hagu otvoriti i pitanje mesta i uloge Albanije u dešavanjima na KiM tokom 1999.

On je podsetio da je predsednik NISMA Fatmir Ljimaj, prema tvrdnjama samih Albanaca iz OVK, braće Mazreku, lično učestvovao u ubistvu i mučenju Srba u Klečki. Dodaje i da je sramotno da njegova partija skreće pažnju sa suđenja za zločine OVK protiv Srba, kao i da ceo svet sada vidi kakve su zločine počinili protiv pripadnika našeg naroda.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da su se albanski teroristi i separatisti prvi put suočili sa pravnom odgovornošću i otuda ovakve nervozne reakcije i iz Prištine i iz Tirane:

- Oni nisu navikli da budu pozivani da polože račune za sve što su činili. Za njih je uvek Beograd bio taj koji je izložen pritiscima raznih vrsta. Ovo su očajnički potezi nekoga ko se do sada ponašao kao razmaženo dete, kome se sve toleriše.

Sprega Prištine i Tirane u ovim poslednjim pokušajima da se ocrni Srbija, po Anđelkoviću, nije nikakvo iznenađenje. On podseća da Rama kad god mu je loša politička situacija kod kuće i slab rejting, "udara" na Beograd.

Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže, za "Novosti", da lideri Albanaca očigledno pokušavaju da se Srbija, umesto u ofanzivnu poziciju, dovede u defanzivnu, i u situaciju da se stalno od nečega brani.

- Proizilazi da mi treba da odgovaramo zbog toga što su oni zločinci, što je totalni apsurd i neodrživo stanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)