PROTIV TAČIJA 153 SVEDOKA: Hag otkrio plan iznošenja dokaza

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

18. 11. 2020. u 09:00

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo u Hagu izvešće najverovatnije 153 svedoka u procesu protiv pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, koji su optuženi za skoro 100 ubistava, kao i mučenje, progone, kidnapovanja i prisilna zatvaranja najmanje 400 civila.

ПРОТИВ ТАЧИЈА 153 СВЕДОКА: Хаг открио план изношења доказа

Foto AP

Kako je objavljeno u podnesku, tužioci su se prilikom pisanja optužnice oslonili na 153 svedočanstva - zasad su prijavili da će u sudnicu doći ili video-

-linkom svedočiti 103, ali se očekuje da će dodati još 50 svedoka tokom suđenja do sredine sledeće godine.

Optužnica koja četvorku tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti potkrepiće 1.842 dokazna materijala zajedno sa prevodima. Tu je 43.108 stranica, 20 sati 17 minuta i 30 sekundi audio i video materijala. Tužioci će za određeni broj žrtava kao i svedoka koji se pominju u dokaznim materijalima tražiti specijalnu zaštitu, za koju su naznačili da je veoma bitna.

Podsetimo, dok su u Tribunalu u Hagu vođeni procesi i istraga protiv protiv bivših pripadnika OVK Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja likvidirano je nekoliko desetina svedoka, pa su oni na kraju oslobođeni.

- Što se tiče dokumentovanih dokaza, predviđa se iznošenje oko 1.500 dokaznih predmeta na suđenju. Ova preliminarna procena može se menjati, između ostalog, od važnosti nedavno zaplenjenih predmeta (koji se trenutno obrađuju i pregledaju) i rezultata daljih istražnih koraka - objašnjeno je u podnesku tužilačkog tima.

Foto AP

O dokazima, odnosno razmeni informacija o njihovom obelodanjivanju između odbrane i tužilaštva biće reči i danas, na prvoj statusnoj konferenciji u procesu protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija. Ne zna se hoće li se okrivljeni pojaviti u sudnici, jer imaju pravo da ih predstavljaju samo advokati.

ODLUKA O MUSTAFI

BIVŠI komandant u OVK Saljih Mustafa, koji je prvi uhapšen i odveden u Hag, gde se tereti za ubistvo i mučenja u improvizovanom logoru Zlaš, do sada nije osporavao razloge zbog kojih mu je određen pritvor niti je tražio da se brani sa slobode.

Ovo je juče konstatovao sudija za prethodni postupak Nikola Giju, koji je dužan da na svaka dva meseca preispita razloge za pritvor. On je dao nalog Specijalizovanom tužilaštvu i Mustafinoj odbrani da do petka, 20. novembra, podnesu pisana izjašnjenja o razlozima za ukidanje, odnosno produženje pritvora, a on će konačnu odluku doneti do 24. novembra.

Na statusnoj konferenciji trebalo bi da se priča i o pritvoru kvarteta, jer su njihovi zastupnici govorili da će tražiti da im se dozvoli da se brane sa slobode. "Ekipa" iz OVK pojavila se prošle nedelje prvi put pred sudom posle hapšenja. Sva četvorica su se izjasnila da nisu krivi ni po jednoj od 10 tačaka optužnice, koja ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu - skoro 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca - političkih protivnika, kidnapovanja, progone, mučenja, nelegalna zatvaranja najmanje 400 civila i to u periodu od marta 1998. do septembra, surovo postupanje 1999. na više mesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

ZLOČINI Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i Kadri Veselji, Foto AP

U to vreme Tači je bio na čelu direkcije OVK za politička pitanja i za informacije, pa je postao "predsednik privremene vlade Kosova i vrhovni komandant OVK". Veselji je bio načelnik obaveštajne službe OVK, a zatim i glavni obaveštajac tzv. Kosova, pa ministar za javni red. Krasnići je imao ulogu portparola.

Oni se terete za individualnu krivičnu odgovornost, ali i onu koju su imali kao rukovodioci.

ZVERSKI Ostaci Srba u Klečki, Foto AP

Specijalni sud oformljen je posle izveštaja specijalnog izaslanika Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima Srba u slučaju "Žuta kuća", koja se nalazi na severu Albanije. U redigovanom delu optužnice ne pominje se ovaj zločin, ali je moguće da će biti predmet u nekom drugom procesu, ili dopunjenim optužbama protiv "četvorke".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda