DANAS PRVA STATUSNA KONFERENCIJA: Advokati šefova OVK će tražiti da se zločinci brane sa slobode?

Tanjug

18. 11. 2020. u 00:33

DANAS će pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu biti održana prva statusna konferencija u procesu protiv četvorice članova Glavnog štaba OVK.

ДАНАС ПРВА СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА: Адвокати шефова ОВК ће тражити да се злочинци бране са слободе?

Specijalni sud u Hagu

Sudija za prethodni postupak je pozvao svu četvoricu optuženih u tom predmetu - Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, kao i njihove branioce da prisustvuju statusnoj konferenciji.

Oni, međutim, imaju mogućnost da odluče da ih zastupa samo njihov branilac ili da učestvuju u konferenciji putem video veze.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

Foto: Printscreen

Foto: Arhiva


Tači i ostali prvi put su prošle sedmice pred sudijom za prethodni postupak negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice, koja ih zajedno tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorusku jedinicu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu - najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Jakup Krasnići

Prema podacima iz ovog predmeta koji su objavljeni, tokom perioda koji obuhvata optužnica Hašim Tači je bio na čelu direkcije OVK za politička pitanja i za informacije.

Krajem marta 1999. Tači je postao predsednik Privremene vlade Kosova (Privremena vlada) i vrhovni komandant OVK.

U istom periodu Kadri Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe OVK. Već krajem marta 1999, po formiranju Privremene vlade, našao se na čelu Obaveštajne službe Kosova i postao ministar za obaveštajnu delatnost u Privremenoj vladi.

Foto: Tanjug/AP Photo

Redžep Seljimi u periodu iz optužnice, nalazio se na dužnosti nacelnika direkcije OVK za operacije. U avgustu 1998. bio je glavni inspektor OVK, a krajem marta 1999, kada je formirana Privremena vlada, postao je ministar za javni red, odnosno ministar unutrašnjih poslova u toj vladi.

Jakup Krasnići je član direkcije OVK za politička pitanja i zvanični portparol OVK. Kasnije tokom 1998, zvanično je postavljen na dužnost zamenika komandanta OVK. Po osnivanju Privremene vlade, Krasnići je postao njen portparol.

Prema navodima optužnice, dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Redžep Seljimi

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

U šest tačaka optužnice terete za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.

U četiri tačke optužnice terete se za ratne zločine: protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili