PROBLEM USTAVNI AMANDMANI: Srbija napredovala u ispunjenju preporuka GREKO-a

V.C.S.

18. 11. 2020. u 19:08

SRBIJA je vidno napredovala u ispunjenju preporuka GREKO-a u odnosu na prošlu godinu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

ПРОБЛЕМ УСТАВНИ АМАНДМАНИ: Србија напредовала у испуњењу препорука ГРЕКО-а

Foto: Depositphotos

To pokazuje drugi Izveštaj usklađenosti Srbije sa preporukama GREKO-a u okviru četvrtog kruga evaluacije, usvojen na 86. plenarnom zasedanju, od 26. do 29. oktobra.

Ministarstvo pravde ukazuje da je značajan broj preporuka neposredno vezan za ustavne amandmane, pa samim tim Savet Evrope nije u mogućnosti da tretira određene preporuke kao ispunjene sve dok se Ustav ne promeni. To utiče i na sveobuhvatan zaključak SE u Drugom izveštaju.

Ministarstvo takođe podseća da  je 2018. izradilo amandmane na Ustav iz oblasti pravosuđa, koje je pozitivno ocenila Venecijanska komisija. Vlada je krajem novembra 2018. uputila Skupštini predlog za izmenu najvišeg pravnog akta, a šest meseci kasnije je skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo usvojio predlog za promenu Ustava.

- Takođe, neophodno je istaći da prema Pravilniku GREKO-a predmetni izveštaj nosi oznaku poverljivosti, dok ne bude javno objavljen u skladu sa propisanom procedurom, koja, između ostalog, podrazumeva prevođenje izveštaja na srpski jezik. Rukovodeći se principom transparentnosti, pomenuti izveštaj biće objavljen na internet prezentaciji Ministarstva pravde u najkraćem mogućem roku – kažu u Ministarstvu pravde.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a