"NOVOSTI" OTKRIVAJU: Svedoci iz UN i OEBS odbili da terete OVK

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

19. 11. 2020. u 11:21

MNOGI od svedoka i žrtava navodili su kao glavni razlog odbijanja saradnje sa Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu strah od nasilja bivših pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Сведоци из УН и ОЕБС одбили да терете ОВК

Foto: Arhiva

Neki, koji su pristali da svedoče, kasnije su odustajali ili su samo delimično odgovarali na pitanja, iz istih razloga.

Ovo je viđenje jednog od saradnika Specijalizovanog tužilaštva, čije je ime zaštićeno kao i ostali podaci o njemu, a koji je imao zadatak da kontaktira sa žrtvama očevicima i prikupi njihova saznanja. On je u zvaničnom dokumentu Tužilaštva, koji je objavljen kao aneks pri odluci o nalozima za hapšenje Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Sulejmana Redžepija i Jakupa Krasnićija, još od 28. maja, objasnio da je među svedocima koji su radili pri OEBS i Ujedinjenim nacijama na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2000. godine bilo onih koji su smatrali da bi im saradnja mogla ugroziti bezbednost, plašeći se bivših pripadnika tzv. OVK.

- Na primer, jedan bivši zaposleni u UN i OEBS koji sad radi u policiji izvan Kosova, ali ima porodične veze na Kosovu odbio je da učestvuje u istrazi Tužilaštva i naveo je brojne muke i incidente povezane sa onima koji su svedočili protiv pripadnika OVK. On je posebno ukazao na slučaj nestajanja svedoka u procesu protiv Ramuša Haradinaja pred Tribulom za bivšu Jugoslaviju. Opisao je i slučaj kada je jedan zaposleni u OEBS bio pod prismotrom bivšeg pripadnika OVK povezanog sa službom bezbednosti, dok je taj bivši pripadnik OVK bio pod istragom - naveo je ovaj saradnik Tužilštva u izjavi objašnjavajući koliko je bilo teško doći do svedoka.

Foto V. N.

Tužilački tim je najavio da je optužnica potkrepljena izjavama 153 svedoka, od kojih su mnogi u planu da svedoče u sudnici, kao i da su, ipak, uspeli da obezbede dovoljno očevidaca u procesu protiv Tačija, Krasnićija, Redžepija i Veseljija, koji se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, skoro 100 ubistava, kao i progone, mučenja, prisilna zatvaranja, kidnapovanja najmanje 400 ljudi na KiM, kao i u severnoj Albaniji.

SPREMILI MITO OČEVICIMA

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo Kosova smatra da Tači i ostala trojica "treba da ostanu u pritvoru, jer postoji realna opasnost od uticaja i zastrašivanja svedoka, kao i rizik da mobilišu svoje pristalice i ometaju postupak".

- Postoji sumnja da su u skorije vreme vladini zvaničnici lojalni Tačiju i Veseljiju, obavili koruptivne isplate potencijalnim svedocima tužilaštva, navodno za putne troškove iako te troškove plaća Sud u Hagu - naveli su tužioci.

U drugom aneksu, kojim se objašnjava nalog za hapšenje, navedene su sve izjave medijima, ali i poruke koje su optuženi slali preko društvenih mreža, a tiču se rada Specijalnog suda. Tako su izdvojili pismo koje je Tači poslao Majku Pompeu, državnom sekretaru SAD, gde govori da sud istražuje samo Albance, da prvobitni dogovor nije bio da se svi procesi vode u Hagu... Podsetili su na Veseljijev stav protiv suda, kao i da je Krasnići istakao da je cilj izazvanje političke krize.

Inače, juče je podignuta i optužnica protiv čelnika Udruženja veterana tzv. OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija, koji su objavljivali poverljiva dokumenta, a koja im je dostavio "nepoznati mladić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest