LOBISTA ENGEL OPET ŠALJE SRBE U HAG: Komitet američkog kongresa zamera što su pred sudom samo Albanci

D. R. Đ.

20. 11. 2020. u 09:00

GOTOVO istovremeno kada se u Srbiji pojavila informacija da su na lokaciji Kiževak, kod Raške, pronađeni posmrtni ostaci 15 do 17 osoba, za koje se pretpostavlja da su bili Albanci, Komitet za spoljne poslove američkog Kongresa reagovao je nizom osuda na račun Beograda.

ЛОБИСТА ЕНГЕЛ ОПЕТ ШАЉЕ СРБЕ У ХАГ: Комитет америчког конгреса замера што су пред судом само Албанци

Foto Tanjug AP

U njihovom saopštenju na "Tviteru" konstatuje se i da Specijalni sud u Hagu goni samo Albance i da "nešto mora da se promeni", da je izveštaj o trgovini organima tokom rata "sumnjiv" i da za takve tvrdnje nema dokaza, kao i da pristupanje Srbije Evropskoj uniji nije uslovljeno izvođenjem ratnih zločinaca pred lice pravde.

- U Srbiji još pronalaze sahranjena tela, žrtava Miloševićevog etničkog čišćenja na Kosovu. Do danas je pronađeno više od 900 žrtava kosovskih Albanaca - napisano je na tviter-nalogu Komiteta kojem predsedava poznati albanski lobista Eliot Engel.

Uz postavljanje linkova ka sajtu Fonda za humanitarno pravo i ka pojednim medijskim izveštajima, dalje se navodi da je "odluka o prikrivanju dokaza o zločinima planirana već u martu 1999. na najvišem nivou vlade", da "niko nikada nije odgovarao pred sudovima u Srbiji i da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio samo jednog srpskog zvaničnika zbog masovnih sahranjivanja i zataškavanja.

Komitet podseća i na slučaj braće Bitići, ubijenih američkih državljana, i kaže da "iako je predsednik Srbije Vučić obećao da će počinioce privesti pravdi, to se nikada nije dogodilo".

POVOD Navodna masovna grobnica Albanaca, Foto Tanjug AP

- Bez obzira na brutalnost koju je izveo Beograd, međunarodna zajednica nije ozbiljno vršila pritisak da se gone počinioci ratnih zločina na Kosovu. Pristupanje Srbije EU nije uslovljeno izvođenjem ratnih zločinaca pred lice pravde. Istovremeno, svet je primorao Kosovo da stvori Specijalni sud za istragu sumnjivog izveštaja o trgovini organima tokom rata. Dokazi koji potkrepljuju navode evropskog parlamentarca Dika Martija nisu pronađeni. Svako ko počini ratne zločine, bez obzira na etničku pripadnost, treba da bude izveden pred lice pravde - ocena je ovog Odbora.

Vašington neće da štiti zločince

O tome može li se očekivati da nova američka administracija bude na liniji stavova koje je izneo Komitet, Milivojević kaže da to što su se savetnici Džozefa Bajdena jasno ogradili od Tačija i njegovih advokata, pokazuje da je pozicija zapadnih centara moći i Vašingtona takva da oni nemaju nameru da štite zločince i ekipu protiv koje su podignute optužnice.

Inače, povodom pronalaženja tela kod Raške, predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je preksinoć da se ne može sa sigurnošću tvrditi kome ona pripadaju, dok se ne završi kompletna pretraga lokacije i dok se ne uzmu DNK uzorci sa posmrtnih ostataka.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da se može smatrati da su ocene koje su se pojavile u ime spoljnopolitičkog komiteta Kongresa zapravo inicijativa njegovog predsednika - Eliota Engela. Ali, kako je on "u odlasku", jer više neće biti kongresmen, Milivojević kaže da tek treba videti kako će se ponašati ovo telo:

- Sud koji sada radi u Hagu ima jasno definisan mandat i on se bez sumnje odnosi na zločine OVK, a sve ovo što je rečeno je pokušaj da se nadležnost suda proširi i na Srbe, za šta nema osnova. Zločini Srba bili su predmet Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Što se tiče opaske da "pristupanje Srbije EU nije uslovljeno izvođenjem ratnih zločinaca pred lice pravde", on podseća da je naša zemlja ispunila sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu, a koje su bile uslov za napredak u evrointegracijama:

- Ne postoje dodatne obaveze, niti su dodatna uslovljavanja za Srbiju prihvatljiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada