DIREKTOR KANCELARIJE ZA KIM: Ekstremisti napali u centru Gračanice, mora se pojačati bezbednost u srpskim sredinama

D. ZEČEVIĆ

21. 11. 2020. u 17:51

- DANIMA upozoravamo da će ekstremistički ispadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije eskalirati ukoliko se ne preduzmu odlučne preventivne mere.

ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ: Екстремисти напали у центру Грачанице, мора се појачати безбедност у српским срединама

Foto: Youtube/Jorginjoo

To se nažalost i dogodilo – navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji je reagovao povodom sinoćnjeg pokušaja paljenja srpske zastave kraj spomenika Milošu Obiliću u centru Gračanice.

Direktor Popović je opomenuo da su se ekstremisti sinoć osmelili da napadnu sam centar Gračanice, gde su pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku i to je sprečeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice.

- Očekujem da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da na Prištinu bude izvršen pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama. Nedopustivo je, takođe, da u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji takozvane kosovske bezbednosne snage i specijalne policijske jedinice paradirajući oklopnim transporterima demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umesto da se bave obuzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa. Formacije, koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika UČK, ne mogu biti garancija bezbednosti srpskog naroda i efikasan odgovor na pojačane provokacije albanskih ekstremista - naveo je u saopštenju direktor Petković.

On je Srbe na Kosovu i Metohiji zamolio da narednih dana budu obazrivi, ali i uzdržani, kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera.

- Naglašavam da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja patrijarha Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati našem narodu da žali u miru – zaključuje u saopštenju za javnost Petar Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)