ISTRAŽIVANJE Građani uvereni: Neće nas EU, treba intervenisati ukoliko na Kosovu bude sukob

D. R. Đ.

05. 11. 2020. u 07:00

VEĆINA građana Srbije (51 odsto) ne podržava članstvo naše države u Evropskoj uniji, dok bi se njih 46 odsto opredelilo za ulazak u EU - pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo CeSID za potrebe Beogradskog centra za bebednosnu politiku.

ИСТРАЖИВАЊЕ Грађани уверени: Неће нас ЕУ, треба интервенисати уколико на Косову буде сукоб

Foto Tanjug

Da Srbija nikada neće postati punopravni član EU smatra 58 odsto ispitanika, a skoro polovina njih misli da EU ne želi da prihvati Srbiju kao članicu. Tek petina ispitanika smatra da bi država trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom.

Istraživanje, koje je rađeno od 15. septembra do 5. oktobra na uzorku od 1.200 građana, pokazalo je i da od zemalja EU, građani imaju najveće poverenje u Grčku, Mađarsku i Rumuniju, a tek jedan do dva odsto anketiranih, glavne saveznike Srbije vidi u Nemačkoj i Francuskoj.

Kao potencijalni izvor budućeg oružanog sukoba na Balkanu, građani vide KiM (njih 29 odsto), dok 16 odsto smatra da će to biti borba između NATO i Rusije za uticaj na Balkanu. Istovremeno, 52 odsto ispitanika veruje da Srbija treba vojno da interveniše na Kosovu u slučaju izbijanja sukoba i 47 odsto je spremno da se lično pridruži svojim sunarodnicima u slučaju sukoba na KiM, dok bi se 46 odsto uzdržalo od toga.

Više od dve trećine ispitanika veruje da je ruska politika prema Srbiji prijateljska, dok 26 odsto smatra da se ruska podrška Srbiji zasniva na ličnim interesima. Samo dva odsto ljudi veruje da je odnos Rusije prema Srbiji neprijateljski.

Oko četvrtine građana smatra da bi u domenu bezbednosne politike prioritet Srbije trebalo da bude jačanje saradnje sa Moskvom, a posle Rusije, kao prijateljska zemlja se doživljava - Kina. Kada je reč o SAD, gotovo 60 odsto građana veruje da ta zemlja ima negativan uticaj na Srbiju, a njih 13 odsto da je Amerika najveći neprijatelj Srbije. Samo tri odsto ispitanika podržava članstvo Srbije u NATO, a 58 odsto smatra da bi Republika Srpska trebalo da se otcepi od BiH i postane sastavni deo Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)