DIJALOG KAO VRUĆ KROMPIR: Prebacivanje loptice oko razgovora o izbornim uslovima - Čomićeva i Dačić tvrde da to nije u njihovom delokrugu

D. M.

25. 11. 2020. u 12:00

NE SAMO da se ne zna kada će biti nastavljen dijalog vlasti i opozicije, nego, sudeći prema izjavama Ivice Dačića i Gordane Čomić - neizvesno je i ko će te razgovore pokrenuti i voditi.

ДИЈАЛОГ КАО ВРУЋ КРОМПИР: Пребацивање лоптице око разговора о изборним условима - Чомићева и Дачић тврде да то није у њиховом делокругу

Foto: Tanjug

Naime, poslednjih dana dešava se svojevrsno prebacivanje loptice između šefa parlamenta i ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog oko toga u čijoj nadležnosti treba da bude ovaj proces.

Tako je Dačić poručio da je Narodna skupština spremna da se sledeće godine, uz posredovanje Evropskog parlamenta bavi međustranačkim dijalogom, ali da nije na njemu da te razgovore vodi:

- Time bi trebalo da se bavi novo Ministarstvo za dijalog na čijem je čelu Gordana Čomić i dobro je što je ona na toj poziciji.

I ministarka Čomić nema dilemu ko dijalogom ne bi trebalo da se bavi:

ZA STOLOM DOGODINE

ODGOVARAJUĆI juče na poslaničko pitanje šefa poslanika SPS Đorđa Milićevića, da li je tačno da je rekao da je protiv dijaloga, kako to tvrdi deo opozicije, Dačić je naveo da ne postoji raskorak između njegovog i stava EP, koji pominje sledeću godinu kao godinu za nastavak tog razgovora.

Nije realno da do kraja godine bude održan nastavak dijaloga i da je neopodno da se pre toga raspravlja o rebalansu budžeta i budžetu, a i zbog toga što će izbori biti održani tek u aprilu 2022.

- Politički dijalog nije u nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. On je u nadležnosti Narodne skupštine i Evropskog palamenta.

I sagovornici "Novosti" imaju različita viđenja o tome ko bi trebalo da vodi narednu rundu međustranačkih pregovora. Tako Milan Antonijević, iz Fonda za otvoreno društvo, koji je bio jedan od organizatora prethodnih razgovora stranaka vlasti i opozicije, kaže da je u izveštaju EK naglašeno da se urgentno mora ponovo uspostaviti dijalog između političkih stranaka:

- Odricanje od toga da je dijalog u nadležnosti Skupštine teško može da se opravda. Kada se čitaju nadležnosti novog ministarstva, tamo se ne vidi taj politički dijalog. Na Dačiću, kao predsedniku Skupštine je da osmisli taj proces i da on da neke konkretne efekte oko medijske scene, pritiska na birače i zloupotrebe funkcije u političkoj kampanji. To su tri ključna pitanja, a sa kojima zaista ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog teško da može da ima dodira.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković pak zastupa drugačiji stav:

- Malo mi je čudno da ministarka, koja vodi resor za društveni dijalog, odbacuje mogućnost da se dijalogom bavi. Onaj ko je dobio političku funkciju da se bavi dijalogom, ne treba od njega da beži. Prebacivanje loptice odgovornosti i nadležnosti nije dobro. Po meni, njen zadatak trebalo bi da bude da pronađe kanal komunikacije koji će omogućiti razgovore različitih političkih i društvenih činilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije