BRNABIĆ O SKANDALU U SKUPŠTINI: Srbija ponosna na podršku koju daje manjinama

Novosti online

26. 11. 2020. u 18:40

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je u parlamentu da se ponosi podrškom koju Srbija dalje nacionalnim manjinama, iako Srbi u zemljama regiona nemaju takav tretman, i istakla da je samo Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine u prethodnih šest godina dala podršku od više od milion evra.

БРНАБИЋ О СКАНДАЛУ У СКУПШТИНИ: Србија поносна на подршку коју даје мањинама

Foto arhiva

Odgovarajući na izjave poslanika Šaipa Kamberija da je isticanje albanskih simbola u Srbiji zabranjeno i žaleći se na odnos države prema Albancima, ona je odgovorila da je Srbija otvoreno društvo i da predstavnici manjina u njoj uživaju velika prava.


Navela je da pored podrške Nacionalnom savetu albanske manjine, u poslednjih šest godina u iznosu od miliona evra, država, kaže, daje podršku i učenicima i studentima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i preko Ministarstva kulture i informisanja za kulturne programe, medije i inormisanje na jeziku nacionalnih manjina.

Tu novčanu pomoć za mlade, ekonomiju i malim i srednjim preduzećima, dodaje Brnabićeva, Vlada Srbije daje kroz Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Istakla je da se trenutno u Bujanovcu sprovodi program dodele bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća u iznosu od 30 miliona dinara, dok je u poslednjih osam godina država za tu vrstu podrške preduzećima u te tri opštine izdvojila više od 300 miliona dinara.

Brnabićeva je navela i da država daje stipendije za školsku 2019/2020. godinu, koju je, kaže, dobilo 300 učenika, a država je za to izdvojila 16,2 miliona dinara.

Uz to, navodi, pet generacija studenata iz tih opština dobija stipendije za studiranje na fakultetima u Novom Sadu.



Od 2009. godine, ističe, đaci prvaci iz Bujanovca, Medveđe i Preševa dobijaju školski pribor i rančeve.

Tokom kovid krize, navodi Brnabićeva, u Bujanovcu je zaposlen 21 zdravstveni radnik, a u Preševu 25.

Istakla je da je zvanično korišćenje 11 različitih jezika dozvoljeno u 42 lokalne samouprave, kao i da više od 44.000 učenika pohađa školu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

- Čini mi se da nacionalni saveti i nacionalne manjine imaju u Vladi Srbije dobrog partnera koji je uvek bio otvoren da ih sasluša i uvek će slušati probleme sa kojima se manjine susreću - rekla je Brnabićeva.

Ističe da bi bila jako srećna da takav položaj imaju Srbi u zemljama regiona, da mogu da uče na srpskom jeziku i da dobijaju novac od vlada tih država da bi sačuvali kulturu, tradiciju i pismo.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da je nedavno započela razgovore sa savetima nacionalnih manjina.

Kaže da se na tom sastanku razgovaralo o izmeni i dopuni zakona o savetima nacionalnih manjina, izmeni i dopuni zakona o popisu stanovništva, kako se upotrebljava službeni jezik, pismo i simboli...

Najavila je da će do 15. decembra biti još jedan takav sastanak i pozvala sve nacionalne manjine da ukažu na svoje probleme kako bi se njihov položaj u društvu još više unapredio.

- Srbija garantuje prava manjinama i ima obavezu da sluša manjine - zaključila je Čomić.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIŠTINA SE NAGRAĐUJE ZA TO ŠTO IZBEGAVA OBAVEZE Petković: 11 godina odbijaju da formiraju ZSO