VANREDNI SASTANAK: Srbija povukla odluku o recipročnoj meri proterivanja crnogorskog ambasadora

Novosti online

29. 11. 2020. u 18:00 >> 18:53

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК: Србија повукла одлуку о реципрочној мери протеривања црногорског амбасадора

Foto: Tanjug/Rade Prelić

18:59 - Premijerka je navela da se Vlada Srbije nada da će se ovo shvatiti kao akt dobre volje.

18:58 - - Prvi razlog za ovu odluku je regionalna stabilnost i prijateljstvo i partnerstvo sa Crnom Gorom, a drugi važan razlog je to što su čak 30% stanovnika Crne Gore Srbi - rekla je Brnabić.

18:57 - Premijerka je izjavila da joj je žao zbog revizije istorije koja je u toku u Crnoj Gori, a pre svega u pogledu toga da se Srbija, kao najveća žrtva Prvog svetskog rata, predstavlja kao okupator.

18:55 - Srbija je saglasna sa izjavom ambasadora Božovića zbog koje je proteran, kao i 50 odsto građana Crne Gore. Ova izjava, u kojoj on nekoliko puta poziva na bratstvo i pomirenje, ne može da bude osnov za proterivanje - izjavila je premijrka.

18:54 - Vlada Srbije je ovu odluku donela na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore, navela je Ana Brnabić.

18:53 - Srbija povukla odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora!

18:51 - Predsednik Srbije nas je pozvao na razgovor da se konsultujemo oko ove odluke. Predsednik je podržava i razume, Srbija je reagovala potpuno normalno i primerno, u skladu sa Bečkom konvencijom. Predsednik nam je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, kao i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom - izjavila je Brnabić.

Predsednik, premijerka i šef srpske diplomatije razmatrali su i druge spoljnopolitičke teme, pre svega odnose sa zemljama u regionu. Sastanak je usledio dan nakon što je Crna Gora proglasila ambsadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata u toj zemlji, zbog, kako je obrazloženo, kontinuiranog mešanja u utrašnja pitanja Crne Gore.

Srbija je sinoć odgovorio recipročnom merom, uskraćujući gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću.

Predsednik je sastanak zakazao u želji da se spuste tenzije, u skladu s njegovom regionalnom politikom, koja se uvek držala ideje da Srbija mora da vodi računa da ne otežava položaj Srba u zemljama regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (27)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024