U VLADI ALBANCI, HRVATI I SLOVACI: Pri kraj pregovori o ulasku predstavnika manjina u izvršnu vlast

D. MILINKOVIĆ

01. 12. 2020. u 15:11

PREDSTAVNICI više nacionalnih manjina, gotovo je izvesno, biće uključeni u rad aktuelnog saziva vlade Ane Brnabić. Osim tradicionalnih partnera naprednjaka iz redova Mađara i Bošnjaka, svoje kadrove u izvršnoj vlasti trebalo bi da imaju i hrvatska, albanska, slovačka i romska manjina.

У ВЛАДИ АЛБАНЦИ, ХРВАТИ И СЛОВАЦИ: При крај преговори о уласку представника мањина у извршну власт

Foto P. Milošević

Povodom spekulacija da ulazi u Nemanjinu kao predstavnik albanske manjine, Demo Beriša iz Matice Albanaca kaže, za "Novosti", da do sada nije bilo zvaničnih razgovora o tome:

- Ukoliko bude takve ponude, spreman sam da i lično dam svoj doprinos onome što mislim da je najvažnije, a to je pomirenje i zajednički život Srba i Albanaca. Imamo dosta kvalitetnih kadrova i, ako dobijemo poziv, rado ćemo preuzeti odgovornost - kaže Beriša, koji dodaje da ono čime se Matica bavi najviše odgovara zadacima novoformiranog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koji vodi Gordana Čomić.

PRVI SASTANAK

MINISTARKA Gordana Čomić održala je prošle nedelje prvi sastanak sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Ona je rekla da će posebna pažnja biti posvećena učešću pripadnika manjina u javnom sektoru, na svim nivoima jer, kako je objasnila, "to nije samo broj, već dokaz da se ozbiljno misli kada se govori o postizanju odgovarajuće strukture zaposlenih".

Kao budući funkcioner ovog resora "viđen" je i Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji bi mogao da bude imenovan za državnog sekretara. Žigmanov, za "Novosti", kaže da konkretno o tome nije bilo službenih razgovora:

SASTAV Sa sednice Skupštine na kojoj je izglasana Vlada, Foto N. Skenderija

- Bilo je načelnog razgovora na susretu izaslanstva hrvatskih institucija s predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem u avgustu, u Beogradu, kada je on rekao da bi predstavnici hrvatske zajednice trebalo da budu uključeni u institucije u kojima se donose odluke, i to na svim nivoima vlasti - od lokalnih preko pokrajinskih do republičke. To je ponovljeno i nekoliko puta u javnosti - bila su čak spominjana mesta državnog sekretara, a o tome se razgovaralo i sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu Hidajetom Biščevićem.

Gordana Čomić, Foto N. Skenderija

 

Žigmanov objašnjava da su razgovori na tu temu završeni kada je reč o uključivanju Hrvata u tela Pokrajinske vlade, gde su dobili tri mesta - jednog zamenika i jednog pomoćnika pokrajinskog sekretara i mesto specijalnog savetnika za obrazovanje na hrvatskom. Kaže i da su u toku razgovori oko uključivanja političkih predstavnika hrvatske zajednice u tela vlasti u nekoliko lokalnih samouprava u Vojvodini u kojima ima Hrvata u znatnijem broju, ali da oni još nisu završeni. Žigmanov naglašava da su zainteresovani samo za one pozicije na kojima se odlučuje.

ČETIRI MANjINSKE LISTE

U AKTUELNOM sazivu Skupštine poslanike imaju i četiri liste nacionalnih manjina. To su Savez vojvođanskih Mađara, zatim Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina, na čelu sa Šaipom Kamberijem, kao i liste iz Novog Pazara koje predvode Muamer Zukorlić (Stranka pravde i pomirenja) i Sulejman Ugljanin (SDA Sandžaka).

Prema nezvaničnim saznanjima, u rad izvršne vlasti trebalo bi da budu uključeni i politički predstavnici Roma i Slovaka. Poslanik SNS je istaknuti romski aktivista Dragoljub Acković, i još dvoje Roma su poslanici u ovom sazivu parlamenta, a trebalo bi da budu zastupljeni i u Vladi.

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Libuška Lakatoš kaže, za "Novosti", da još nije bilo zvaničnih razgovora o učešću u radu Vlade, ali da su pripadnici slovačke zajednice u Srbiji spremni da se ovakvom pozivu odazovu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!