IZ HAGA TRAŽE DA POGAZIMO PRESUDU: Novi zahtev da izručimo dvoje radikala, Radeta kaže da nema osnova za hapšenje

S. S. R.

09. 12. 2020. u 21:38

RADIKALI Vjerica Radeta i Petar Jojić, čije je hapšenje i izručenje tražio Mehanizam za krivične sudove u Hagu, kako sada stvari stoje, neće biti poslati u Holandiju.

ИЗ ХАГА ТРАЖЕ ДА ПОГАЗИМО ПРЕСУДУ: Нови захтев да изручимо двоје радикала, Радета каже да нема основа за хапшење

Foto: TANJUG/ Xinhua/Wu Wei

Ovaj stav države temelji se na odluci Višeg suda u Beogradu iz maja 2016. godine, u kojoj se navodi da nema zakonskih osnova za izručenje radikala, jer "Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i optuženih za nepoštovanje suda".

Radeta i Jojić terete se da su navodno podmićivali svedoke u procesu koji se vodio pritiv lidera SRS Vojislava Šešelja, koji je deceniju proveo u zatvoru u Sheveningenu. Optužnica protiv njih, u kojoj se navodi da su "pretnjama, ucenama i mitom nagovarali svedoke da promene iskaze ili da ne svedoče", podignuta je 2012. godine. Pre dva dana, iz Haga je stigla još jedna depeša u kojoj piše da Srbija treba što pre da ih uhapsi i prebaci ih u Hag.

- Ništa se nije promenilo u našem pravnom sistemu. Osnova za izručenje Petra Jojića i mene nema i nikada ga ne može ni biti, jer je to odlučeno pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Beogradu. I dalje smo spremni da se po svakom osnovu odazovemo našim sudovima i da dokažemo da ništa nezakonito nismo radili - rekla je za "Novosti" Radeta.

Tribunal je u januaru 2015. godine izdao nalog za hapšenje radikala, a u oktobru naredne godine i međunarodnu poternicu. Srbija je tražila da se njihov slučaj ustupi domaćem pravosuđu, što je u jednom trenutku i odobreno. Kasnije je odluka promenjena, jer su "svedoci bili zabrinuti za svoju sigurnost". I uprkos svim garancijama koje je slalo Ministarstvo pravde, Hag nije promenio stav.

U izveštajima o saradnji Srbije sa Hagom, Srbiji je redovno spočitavano da ne sarađuje u slučaju radikala.

KAŽNjENA I ARTMANOVA

PRED Tribunalom u Hagu bilo je na desetine procesa za nepoštovanje suda. Kazne su različite - od novčanih, pa do nekoliko meseci iza rešetaka. Za nepoštovanje suda odgovarala je i bivša portparolka Florens Artman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)