JEREMIĆ PRIZNAJE SAMO "BOJKOTAŠE": Ne zna se termin nastavka dijaloga o izbornim uslovima, a neki opozicionari već iznose spiskove zahteva

V. M.

14. 12. 2020. u 09:43

DIJALOG vlasti i opozicije najverovatnije će biti nastavljen tek na proleće naredne godine, ali još nije poznato u kom formatu će on biti organizovan i ko će sve učestvovati.

ЈЕРЕМИЋ ПРИЗНАЈЕ САМО БОЈКОТАШЕ: Не зна се термин наставка дијалога о изборним условима, а неки опозиционари већ износе спискове захтева

Vuk Jeremić i Dragan Đilas

Čak i ako bi neki formalni koraci bili preduzeti ranije, sasvim je izvesno da izaslanici Evropskog parlamenta, koji su dosad posredovali, neće doći u Srbiju pre nego što se smiri situacija sa epidemijom virusa korona. Problem je i po kojem kriterijumu će biti poslate pozivnice za sastanak. Evropski parlament sarađuje sa Skupštinom Srbije i paralamentarnim strankama, ali je opozicija ostala van parlamenta.

- Za nas je pitanje i sa kim treba da razgovaramo - kaže šef poslanika SPS Đorđe Milićević. - Ako zovemo Đilasa, moramo li onda da zovemo sve vanparlamentarne stranke. Hoće li onda, ako neka vanparlamentarna stranka ostane nezadovoljna, opet reći da su uslovi loši.

Milićević kaže da je učestvovao u svim razgovorima, od onih na FPN, i da je vlast imala spremnost da sasluša sve predloge:

- Opozicioni predstavnici su se, međutim, predstavljali kao žrtve da bi dobili političke poene. Vlada je napravila radno telo koje je donelo konkretne mere. Zaključak je bio da je napravljen veliki iskorak. S druge strane, ako opozicija ostaje pri ultimatumu - ili 42 zahteva ili ništa, ne vidim kako možemo da razgovaramo. Mi smo za dijalog i dijaloga će biti, ali Skupština ima svoju dinamiku rada i prioritete.

O tome ko sve treba da sedne za sto, nema slaganja čak ni u opoziciji, koja je i posle izbora ostala podeljena na "bojkotašku" i "antibojkotašku".

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, kao uslov za saradnju u vezi sa dogovorom o izbornim uslovima postavio je to da stranke nisu učestvovale na poslednjim izborima. Lider SSP, stranke koja je već mesecima u hladnim odnosima sa Narodnom, Dragan Đilas, postavio je nešto drugačiji uslov - "treba pozvati svu relevantnu opoziciju".

On očekuje da dijalog bude nastavljen u martu:

- Opozicija mora da izađe sa jasnim zahtevima, pre svega kada je reč o medijima, pogotovo o RTS, kao i o kontroli izbora i izbornih uslova. Narod očekuje od opozicije da pokaže jedinstvo u borbi za izborne uslove.

KREDIBILITET POD ZNAKOM PITANjA

MILIĆEVIĆ kaže da se postavlja i pitanje kredibiliteta pojedinih evroparlamentaraca koji posreduju u dijalogu.

- Tanja Fajon je sebi dala za pravo da govori o demokratiji i slobodi medija u Srbiji, a ona sama izabrana je na izborima na kojima je ukupna izlaznost bila 28 odsto. Uostalom, kada oni organizuju razgovore u Briselu, ne bi bilo loše da pozovu i druge predstavnike partija iz Srbije, a ne samo Đilasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Vučić: U obostranom interesu što je komandant Kfora prisustvovao vežbi