PODACI SVEDOKA I ŽRTAVA POD OZNAKOM TAJNOSTI: Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe iza zatvorenih vrata

S.S.R.

14. 12. 2020. u 16:22

STATUSNA konferencija u slučaju Saljiha Mustafe koji se pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu tereti za ratne zločine, održana je velikim delom iza zatvorenih vrata, jer je tužilaštvo iznosilo imena svedoka i žrtava koje su pod oznakom tajnosti.

ПОДАЦИ СВЕДОКА И ЖРТАВА ПОД ОЗНАКОМ ТАЈНОСТИ: Статусна конференција у случају Саљиха Мустафе иза затворених врата

Foto: Printskrin

U otvorenom delu čuli su se samo tehnički detalji, da tužilaštvoi privodi kraju istragu i da je imaju skoro 400 stranica dokaza na engleskom, srpskom i albanskom.

Oni odbrani dostavljaju dokaze protiv Mustafe, ali i one koji su za njega oslobađajući. On je konferenciju pratio video linkom iz zatvora.

Inače, Mustafa je uhapšen u septembru i prvi je pripadnik OVK koji je prebačen u Hag. U ratu je imao nadimak komandant "Cilji".

Tereti se za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila u improvizovanom zatvoru u selu Zlaš, kao i za ubistvo. Kako se navodi u optužnici, pojedinačno je, ali i komandno odgovoran. Izjasnio se da nije kriv.

Tuzilaštvo je navelo da će za početak suđenja biti spremni 15.februara. Odbrana smatra da ne bi mogli da budu spremni do marta, možda mesec dana kasnije. Žalili su se da ne mogu da putuju na KiM zbog korone, ali je sudija odgovorio da bi svakako mogli dobiti specijalne dozvole za put, jer su deo Međunarodnog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)