INTERVJU Danica Marinković: Vokeru treba da sude, došla sam da svedočim u Hagu s punom torbom dokaza i srušila laži

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

23. 12. 2020. u 09:00

NIKO ne može da mi oduzme ono što sam videla. I sada, dve decenije kasnije, mogu da rekonstruišem svaki sekund uviđaja iz Račka. Ovde se dogodio klasičan primer antiterorističke akcije, legalne i legitimne, naše policije protiv pripadnika OVK. U Hagu sam dokazala i da je Vilijam Voker došao da izmisli scenario koji je bio povod za bombardovanje 1999. godine. To je naša pobeda.

ИНТЕРВЈУ Даница Маринковић: Вокеру треба да суде, дошла сам да сведочим у Хагу с пуном торбом доказа и срушила лажи

Danica Marinković Foto N. Skenderija

Ovako, za "Novosti", govori bivši istražni sudija iz Prištine Danica Marinković, komentarišući najnovije pokušaje Vokera da Račak "proturi" kao masakr nad civilima za koji srpski generali i ministri iz vlade Slobodana Miloševića treba da odgovaraju pred posebnim sudom.

* Svedočili ste tri puta u Tribunalu, vaši dokazi su prihvaćeni i tužioci su iz optužnica izbacili Račak...

- Da. U procesima protiv Slobodana Miloševića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića. Došla sam u Hag sa punom torbom dokaza. "Sve ste to sačuvali i doneli", pitao me je Milošević, kojeg sam tad prvi put videla u životu. Dodao je da moramo da dokažemo da Srbi nisu genocidan narod. Svedočila sam detaljno, dokaz po dokaz. Toliko sam pričala, da su mi na kraju rekli: "Nemamo vremena, odgovarajte sa 'da' ili 'ne'". Kazala sam da ne mogu tako, da moram da objasnim. Prihvatili su moje dokaze, i Račka nije bilo ni u jednoj optužnici, što je veoma važno.

* Kako ste sačuvali dokumentaciju kada ste iz Prištine maltene jedva izvukli živu glavu?

- Morala sam hitno da odem, ali sam čuvala sve kopije. Imam ceo dosije "Račak". Sve je to prevedeno na engleski kada sam krenula u Hag i predato kao dokazni materijal. Prevodioci me nisu u nekim delovima dobro prevodili dok sam svedočila, ali je Milošević sve pratio pažljivo i govorio da isprave, jer "svedok nije tako rekao".

Danica Marinković Foto N. Skenderija

* Odvraćali su vas da ne idete u Račak, na vas su pucali, ušli ste tek nekoliko dana kasnije...

- Mnogo njih me je pitalo šta me je teralo da idem. Nešto je bilo jače od mene, iako je bilo rizično. Policija je bila uz mene iako su govorili da je opasno. Bog nas je sačuvao. Kada istražni sudija ode na uviđaj i prikupi dokaze, od toga nema ništa jače. Vokerove laži su kratke. Zamislite, on se sad pojavljuje, a njegova saradnica Helena Ranta je priznala šta se dešavalo u Račku, proradila joj je savest. Vokeru treba da se sudi, žao mi je što ga nikada nisam srela da mu kažem sve što imam. Sretala sam njegovog zamenika Džona Drenkijeviča, i on me je sprečavao da uđem u Račak i pretio mi Hagom. Znala sam da nešto kriju.

* Zovu li vas strani mediji da pričate o Račku?

- Baš sam letos za jednu finsku produkcijsku kuću govorila. Dokumentarac još nije gotov.

* Očekujete li da će Specijalni sud osuditi Tačija i ostale teroriste OVK?

- Ne mogu da pretpostavim. Pojavljuje se sumnja da li će sud biti nezavisan, hoće li moći profesionalno da odrade i da izdrže da postuke okončaju do kraja. Ipak, nadu daje to što je u optužnici pomenuto mnogo događaja i da imaju dokaze za to.

NAJS HTEO DA ME HAPSI

* U HAGU su pokušavali da vas diskredituju, posebno tužilac Džefri Najs, koji je tvrdio da ste Miloševićev sudija, da ste zataškavali napade na Albance...

- Da, to je njegova priča. Počeo je da me napada, da će da me hapse. Obratila sam se sudiji, a on je rekao: Ako nemate dokaze za to što pričate, nemojte da govorite. Govorio je o mom mužu, da je on bio član SPS... Rekla sam: Ako vas interesuje njegovo delovanje, pozovite ga. Ja svedočim o onome što sam neposredno videla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)