BAJDEN NE CEPA TRAMPOV "PAPIR": I nova vlast u SAD uvažiće vašingtonski dokument

D. R. Đ.

26. 12. 2020. u 10:00

SRBIJA će nastaviti da poštuje Vašingtonski sporazum i insistiraće na njegovoj primeni, a svi signali koje imamo iz okruženja predsednika SAD govore o tome da će nova američka administracija nastaviti da radi sa nama na njegovom sprovođenju.

БАЈДЕН НЕ ЦЕПА ТРАМПОВ ПАПИР: И нова власт у САД уважиће вашингтонски документ

Vučić, Tramp i Hoti

Ovo je juče izjavio novi ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, koji veruje u dobru saradnju sa novom američkom administracijom u pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

Uz preovlađujuće ocene poznavalaca politike novoizabranog prvog čoveka SAD Džozefa Bajdena, da će on inicijativu za rešavanje kosovskog pitanja prepustiti EU, pretpostavlja se da njegova administracija neće staviti ad acta papir koji su potpisali predsednik Aleksandar Vučić i predstavnik Prištine Avdulah Hoti, na inicijativu Donalda Trampa, početkom septembra.

Da bi bilo racionalno i logično da se nastavi sprovođenje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa, kom je kumovao Tramp, smatra i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

- Deo tog dogovora koji se konkretno tiče Beograda i Prištine - podrška tzv. malom šengenu, dolazak američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj u Beograd, studija o korišćenju "Gazivoda", sve bi to trebalo da se nastavi, s tim da može da se razgovara da li su svrsishodni oni delovi sporazuma koji su poslužili Trampu u kampanji, poput premešatanja naše ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, a što je izazvalo najviše kontroverzi - kaže Grubješićeva.

Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Džozef Bajden

O mogućnosti da će i Bajden, poput Trampa, imati "svog Grenela" koji će se usko baviti odnosima Beograda i Prištine, naša sagovornica kaže:

- Ako ga bude bilo, to će biti neko iz Stejt departmenta, jer će se dolaskom Bajdena Bela kuća i Stejt department sinhronizovati, dok je u prethodnom periodu Bela kuća bila država za sebe. A sve ide ka tome da će se po pitanju KiM sinhronizovati i SAD i Evropska unija.

IMAĆEMO NAŠE ENGELE

- KOLIKO god da je teško nasleđe iz prošlosti, naš interes je da se potrudimo da sa Amerikom imamo bolje odnose - ocenio je juče Đurić za RTS, dodajući da će cilj Srbije u narednom periodu biti da imamo "srpske Eliote Engele" među kongresmenima, senatorima i uglednim američkim političarima. Eliot Engel je, podsetimo, glasni albanski lobista koji je bio dugogodišnji kongresmen i šef spoljnopolitičkog komiteta Predstavničkog doma, a koji je poražen na poslednjim izborima.

Sporazum iz Vašingtona tretira i dogovore o izgradnji auto-puta Beograd - Priština, njihovom železničkom povezivanju, predviđa ulazak Prištine u projekat "malog šengena", obostrano priznavanje diploma, diversifikaciju snabdevanja energijom, sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, lociranje ostataka nestalih osoba, moratorijum Prištini na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, a Beogradu na kampanju za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova...

Dok se čeka da Bajden zvanično preuzme kormilo u Beloj kući i otkrije svoje kadrovske štihove po pitanju američke politike na Balkanu, odlazeći predsednik SAD Donald Tramp odlikovao je specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela Ordenom nacionalne bezbednosti baš za sporazum koji je postignut početkom septembra.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a