SPROVODIMO SUŠTINSKE PROMENE, A NE “KOZMETIKU”: Poslanici i članovi Vlade “prečešljali” izveštaj EK o napretku naše zemlje

S. S. R.

28. 12. 2020. u 20:42

EVROPSKE integracije ostaju strateški prioritet zemlje. Fokus Vlade biće na vladavini prava, budući da smo u pogledu ostala dva stuba integracija - ekonomskih i reformi javne uprave, daleko dogurali.

СПРОВОДИМО СУШТИНСКЕ ПРОМЕНЕ, А НЕ “КОЗМЕТИКУ”: Посланици и чланови Владе “пречешљали” извештај ЕК о напретку наше земље

Foto Tanjug

Ovo su osnovne poruke koje je u ponedeljak poslala premijerka Ana Brnabić sa sednice parlamenta o Predlogu zaključaka povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. Poslanici i predstavnici Vlade su prvi put u plenumu "češljali" dokument u kojem se najviše zamerki odnosi na vladavinu prava.

- Otvorili smo 18 poglavlja, dva su privremeno zatvorena, a pet je spremno za otvaranje. Odlučili smo da suštinski menjamo stvari i da ne donosimo zakone radi zakona, nego da Srbija postane evropska po rezultatima - rekla je premijerka.

Ona je istakla da se napredovalo u reformi javne uprave, i navela da elektronska uprava znači i borbu protiv korupcije. Kada je reč o slobodi medija, premijerka je navela da je Vlada usvojila akcioni plan za medijsku strategiju, formirala radnu grupu za to, kao i za zaštitu i bezbednost novinara sa čijim će se članovima viđati makar jednom mesečno. Kazala je i da se i dalje radi na unapređenju izbornih uslova.

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač (SVM) navela je da se u prvom pasusu izveštaja EK navodi da će tempo pregovora "Srbije i EU zavisiti od napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, uz ocenu da napredak u vladavini prava nije tako brz i efikasan kao što se očekivalo":

- Srbija mora da ubrza reforme u toj oblasti, u kojoj se, između ostalog, nalazi i sloboda medija i reforma pravosuđa.

Poslanik SDA Enis Imamović rekao je da status manjina u Srbiji ima brojne nedostatke, na šta je Brnabićeva pitala na kojoj strani izveštaja piše da su Bošnjaci diskriminisani:

- Imamović je rekao da je razmišljao da podnese amandmane, ali nije i samim tim su odlučili da ne učestvuju u radu.

Imamović je zatim rekao da se premijerka ponela kao učiteljica, pitavši ga na kojoj strani nešto piše:

- Niste vi ovde da me ocenjujete. Amandmane nismo podneli jer nismo želeli da tokom rasprave budemo korišćeni za raspravu sa vanparlamentarnim strankama.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je da će jedan državni sekretar samo da se bavi primenom Zakona o nacionalnim manjinama na lokalnom nivou.

INSISTIRAMO DA SE OSNUJE ZSO

PREMA rečima premijerke, Srbija je pokazala spremnost za dijalog sa Prištinom, veliku fleksibilnost i hrabrost, ali je navela da je za tango potrebno dvoje:

- Insistiraćemo na Zajednici srpskih opština. Ne možemo ići u nove sporazume ako Priština ne implementira prve sporazume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆNO DEJSTVO OKLOPNIH VOZILA: Pogledajte naoružanje Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)