AĐIJUS NASTAVLJA DA SE PRAVNO IŽIVLJAVA NAD SRBIMA: Hag odbio privremenu slobodu za Stakića

S. J. M.

05. 01. 2021. u 12:52

PREDSEDNIK Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je zahtev Francuske da se Milomir Stakić, kojeg je Tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru tokom rata u BiH devedesetih, prevremeno pusti na slobodu.

АЂИЈУС НАСТАВЉА ДА СЕ ПРАВНО ИЖИВЉАВА НАД СРБИМА: Хаг одбио привремену слободу за Стакића

Foto: TANJUG/ Xinhua/Wu Wei

Stakić u Francuskoj izdržava kaznu, a prema njihovom zakonu posle polovine izdržane kazne može da traži uslovni izlazak na slobodu.

Ađijus je u obrazloženju odluke naveo da Stakić još nije izdržao dve trećine kazne, što je prema Statutu Mehanizma potrebno da bi se tražio prevremeni izlazak iz zatvora. Naglasio je i da nisu priloženi ubedljivi razlozi i izuzetne okolnosti koje bi mogle opravdati prevremeno puštanje. Kako su proračunali u Hagu dve trećine kazne on će odslužiti u novembru 2027. godine.

Ipak, Ađijus je prihvatio da se Stakiću kazna smanji za 10 meseci na šta ima pravo po francuskom zakonu, ali to ne utiče na dvotrećinski prag koji se proračunava na osnovu izrečene kazne od 40 godina. Inače Stakiću je do sada u skladu sa francuskim zakonom kazna već dva puta umanjivana za 15 i za 30 meseci.

Milomir Stakić bio je predsednik Skupštine opštine Prijedor i predsednik Kriznog štaba 1992. godine. Po haškoj optužnici uhapšen je u martu 2001. godine u Srbiji i izručen Hagu. Pravosnažno je osuđen 2006. godine zbog navodnog progona, navodnih ubistava i navodnih istrebljenja Hrvata i Muslimana u Prijedoru, a oslobođen je optužbi za genocid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju