DOK PRIŠTINA GLASA, PREGOVORI STOJE Petković: Bezbednosno najosetljiviji periodi na Kosmetu kada se razgovori zamrznu

D. R. Đ.

08. 01. 2021. u 11:20

KOSOVO i Metohija ponovo će na birališta 14. februara, a osim izbora novog parlamenta i vlade, u narednom periodu predstoji i izbor predsednika privremenih institucija.

ДОК ПРИШТИНА ГЛАСА, ПРЕГОВОРИ СТОЈЕ Петковић: Безбедносно најосетљивији периоди на Космету када се разговори замрзну

Foto AP

Dok se ovi procesi ne završe, a što se u Prištini obično meri mesecima, dijalog sa Beogradom teško da će moći da napreduje. Mada su iz Brisela poručili da se rad na ovom procesu nastavlja bez obzira na izbore.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je juče da su po pravilu bezbednosno najosetljiviji periodi na KiM bili oni u kojima su pregovori bili zamrznuti ili u nekoj vrsti nazadovanja i da je važno da se razgovori nastave zbog očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

- Činjenica je da je ovo još jedna izborna godina na KiM i da politička situacija u Prištini takva kakva jeste može biti izvor brojnih izazova u samom dijalogu - ocenio je Petković.

Portparol EK za spoljnu politiku EU Peter Stano izjavio je da dijalog Beograda i Prištine nije zaustavljen zbog izbora i da predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak nastavlja svoj rad, ali nije precizirao kada će biti sledeći sastanak dveju strana:

- Nije na nama da biramo naše sagovornike, već je na Kosovu i njegovim vlastima da odluče kako da se njihovim interesima najbolje služi. Za Kosovo i Srbiju put ka EU ide kroz dijalog.

KURTI I DAN ZALjUBLjENIH

KURTI je i dalje uveren u pobedu svog pokreta, pa je poručio da će izbori 14. februara biti referendum i da će se "loša politika naći pred narodnim sudom".

- Dan zaljubljenih, 14. februar, biće "proslava demokratije". Naša nova vlada biće dobar servis - napisao je on na društvenim mrežama.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon rekla je juče da je "Kosovu" potrebna vlada koja će trajati više od nekoliko nedelja ili meseci i koja će imati većinu za konačni sporazum sa Srbijom:

- Dijalog mora da ima podršku vlade, većine u parlamentu, kao i većine civilnog sektora na Kosovu. Zbog toga je važno pregovarati sa predstavnicima Kosova koji imaju široku i snažnu podršku u svojoj zemlji. Biće zanimljivo videti kakve će posledice doneti odluka Ustavnog suda zbog koje je pala vlada Avdulaha Hotija.

Foto I. Radulović

Iako je do pre nekoliko nedelja lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti važio za favorita na predstojećim izborima, jer njegovom pokretu raste popularnost, presuda Ustavnog suda zbog koje je vlada Avdulaha Hotija proglašena neustavnom, prema tumačenju pravnih stručnjaka na KiM važi i za Kurtija. Zbog toga, kako smatraju, Kurti neće moći da se kandiduje na izbornoj listi svoje stranke, niti za premijera, jer je 2018. godine osuđen na uslovnu kaznu zatvora zbog bacanja suzavca u parlamentu. Hotija je, podsetimo, "saplelo" to što je njegovu vladu podržao poslanik koji je bio osuđen na kaznu zatvora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista