OD BAJDENA OČEKUJU DA IZBRIŠE ZSO: Priština će u Vašingtonu tražiti podršku za izbegavanje obaveza iz Briselskog sporazuma

D. R. Đ.

09. 01. 2021. u 09:00

U OSPORAVANjU principa po kojima treba da deluje Zajednica srpskih opština na Kosmetu, a koji su u Briselu dogovoreni još 2015. godine, v. d. predsednika privremenih institucija u Prištini Vljosa Osmani potražiće saveznika u novom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu.

ОД БАЈДЕНА ОЧЕКУЈУ ДА ИЗБРИШЕ ЗСО: Приштина ће у Вашингтону тражити подршку за избегавање обавеза из Бриселског споразума

Vljosa Osmani / Foto AP

Ona je, naime, poručila da se nada da će se Bajdenova administracija založiti "za preispitivanje" ovog sporazuma, koji je potpisao bivši premijer Isa Mustafa, a za koji ona veruje da će "Kosovo učiniti disfunkcionalnim".

Osmanijeva, takođe, smatra da Priština treba da insistira i na preispitivanju sporazuma sa Beogradom, potpisanog u Vašingtonu za vreme vladavine Donalda Trampa.

- Postoje pitanja poput jezera Gazivode i druga politička pitanja o kojima moramo da vidimo kakav je stav Bajdenove administracije - navela je ona.

Formiranje ZSO postalo je obaveza Prištine 2013. godine, kada je Hašim Tači stavio svoj paraf na Prvi briselski sporazum, a dve godine kasnije potpisan je i dokument u kome je do tančina definisano kako će funkcionisati Zajednica - kakva će biti njena struktura, nadležnosti, izvori prihoda... Taj papir je sve vreme trn u oku političarima u Prištini koji od ZSO žele da naprave organizaciju bez ikakvog uticaja.

To što Osmanijeva traži presipitivanje ovog sporazuma postignutog pod okriljem Evropske unije, ali i onog potpisanog prošlog septembra u Beloj kući, prema oceni Slobodana Zečevića iz Instituta za evropske studije, samo ukazuje kako se ponaša albanska strana u ovom procesu, ne poštujući ništa što se dogovori. On kaže da je to toliko neozbiljno, bez obzira na to što Osmanijeva govori da su ta dokumenta potpisale prethodne kosovske vlasti.

- Svaku novu administraciju obavezuje ono na šta je prethodna stavila potpis. Tako funkcioniše međunarodno pravo. Ovo su, međutim, želje Osmanijeve i tek treba da se vidi kakav će stav da zauzme nova administracija SAD. Kako je u politici sve moguće, ukoliko bi Amerikanci "zaigrali" potpuno na albanskoj strani, onda bi i promena sporazuma o ZSO bila moguća - smatra Zečević.

Kada bi Vašington "zalegao" za izmenu ovog dokumenta, kako smatra naš sagovornik, do njegovog revidiranja ne bi došlo bez koordinacije sa EU, s obzirom na to da su Makron i Merkelova ideološki bliži Bajdenu. Zečević ukazuje i na to da promena dogovora nastalih u okviru posredovanja EU, ne bi išla u prilog samoj Uniji, jer bi to značilo da ono što se pregovara pod njima - ne važi, da je prolazno i privremeno, kao i da EU nema ozbiljan politički kredibilitet da natera Prištinu da poštuje ono što je potpisala.

URADIĆE SVE PROTIV ZAJEDNICE

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je u petak da će Albanci na KiM uraditi apsolutno sve da do ZSO ne dođe.

- Jasno je političarima u Prištini da dijalog nije doveo do priznavanja njihove lažne države. To što su oni hteli - bezuslovnu kapitulaciju Srbije sa Aleksandrom Vučićem, nisu dobili i nikada je neće dobiti. Upravo zbog toga odbijaju formiranje ZSO koja je suština Briselskog sporazuma, a bez koje mi nikada ne bismo potpisali taj sporazum - naveo je Vulin za portal kosovoonline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere