CILJ JE DA UVEĆAMO SRPSKI KOKUS U KONGRESU SAD: Marko Đurić poručuje – treba nam neko ko će da nas podržava kao Engel Albance

Tanjug

11. 01. 2021. u 21:45

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da naša ambasade u Vašingtonu nastoji da ostvari što više kontakata sa novoizabranom američkom administracijom, kao i da u narednom periodu intenzivno raditi na tome da se uveća Srpski kokus u Kongresu.

ЦИЉ ЈЕ ДА УВЕЋАМО СРПСКИ КОКУС У КОНГРЕСУ САД: Марко Ђурић поручује – треба нам неко ко ће да нас подржава као Енгел Албанце

Foto: Tviter

Đurić je rekao da su odnosi Srbije sa SAD, pa i dešavanja u toj zemlji, prožeti sa ključnim prioritetima naše državne i nacionalne politike, kao što su očuvanje stabilnosti u zemlji i ekonomski razvoj.

Kako je rekao , naša ambasada u Vašingtonu nastoji da ''pruži ruke'' prema dolazećoj administraciji Džozefa Bajdena i da ostvari što više kontakata.

- Iako sam ovde samo tri nedelje, imao sam razgovore sa predstavnicima Stejt departmenta, Ministrastva odbrane, Kongresa... U narednim nedeljama intenzivno ćemo raditi da što više kongresmena i senatora položili zakletvu učlanimo u srpski Kokus, jer nama trebaju oni koji će nas podržavati kao Albance Eliot Engel - naveo je Đurić.

Upitan o Vašingtonskom sporazumu i sumnjama da bi taj dogovor mogao da bude doveden u pitanje nakon dolaska nove administracije, Đurić je rekao da će imenovanja novih zvaničnika, pa i onih koji će se baviti našim regionom, potrajati mesecima, ali da je naša ambasada već sada u kontaktu sa kandidatima za pojedine funkcije važne za naš region.

- Ko god da bude na tim pozicijama, uveren sam da će se držati onoga što je dogovoreno u prethodnom periodu. Mi u Srbiji imamo na šta da se pozivamo i za šta da se borimo kada je reč o Vašingtonskom sporazumu - istakao je Đurić.

Podsetio je da je tim sporazumom predviđeno da SPC i srpski manastiri i crkve na KiM budu zakonski zaštićeni i da se u punoj meri primenjuju sve odluke sudova vezane za imovinu SPC.

Takođe, sporazum, ukazao je Đurić, predviđa do septembra ove godine moratorijum na pokušaje Prištine da pristupi međunarodnim organizacijama.

- Sa predstavnicima nove američke administarcije razgovaraćemo o tome na koji način da se nakon tog perioda bavimo tim pitanjem - naveo je Đurić.

Dodao je da veruje da će i američka korporacija DFC, koja je otvorila kancelariju u Beogradu imati pune ruke posla bez obzira na političke promene u Vašingtonu i naglasio da je namera Srbije da animira što više američkih kompanija da ulažu u Srbiju jer bi, kako je ocenio, to doprinelo našoj borbi za političku poziciju u SAD.

- Od naše ambasade doći će mnogo inicijativa za unapređenje odnosa Srbije i SAD kako bi ojačali i osnažili Srbiju' - naveo je Đurić.

Kao važan aspekt delovanja srpske ambasade u SAD istakao je kontakte i vezivanje naše dijaspore u toj zemlji.

- Naša dijaspora je idelolški, politički i u ekonomskom smislu raznolika, radićemo na tome da sve kontakte i uticaj koji imaju naši ljudi u SAD upregnemo ka onome što je interes Srbije - poruči je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije