I ZAGAĐENA REKA "POTAPA" EVROPSKI PUT: Amandmani na izveštaj EP pokazuju izuzetnu maštovitost komšija koji Srbiji postavljaju prepreke

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

12. 01. 2021. u 08:00

SRBIJA je, u pripremama novog godišnjeg izveštaja Evropskog parlamenta, ponovo naletela na komšijsku "minu". U moru amandmana, našao se i ogroman broj onih koje su sastavili evroposlanici susednih zemalja i gde se bilateralna pitanja duboko ugrađuju u pristupni proces.

И ЗАГАЂЕНА РЕКА ПОТАПА ЕВРОПСКИ ПУТ: Амандмани на извештај ЕП показују изузетну маштовитост комшија који Србији постављају препреке

Zgrada EP u Strazburu / Foto AP

Tako je, na primer, bugarski poslanik Angel Džambaski zvanično izrazio žaljenje što rudnici zagađuju reku Dragovišticu! Takođe, poziva na jače akcije u podršci bugarskoj manjini u Bosilegradu, smatrajući ključnim obezbeđivanje kontinuiranog pružanja odgovarajuće medicinske zaštite u ovom regionu.

Prednjače, naravno, Hrvati, koji nam traže sve i svašta - od povratka umetnina i stvaranja najviših standarda za nacionalne manjine, preko otvaranja arhiva, do promene rečnika u posmatranju na sveža istorijska događanja. Sad i Bugari zahtevaju od Srbije da ubrza proces sukcesije i sprovođenja obaveza oko podele zajedničke arhive bivše Jugoslavije, posebno Udbe i KOS-a, kako je to sročio Andrej Kovačev!

Pritiskali su nas susedi i ranije, a pre svih Hrvati, svačim: od striktne saradnje sa Hagom, preko zahteva za priznavanje genocida u Srebrenici, odricanja od Zakona o univerzalnoj jurisdikciji po optužnicama za ratne zločine, do vraćanja otetog blaga i odricanja od četništva. U tome je prednjačila čuvena Ruža Tomašić. Sada su tu ulogu, na neki način, preuzeli Željana Zovko i Tonino Picula, koji između ostalog, traži da nam se više ne otvaraju poglavlja dok se ne ispune zahtevi, a pristupna pomoć uslovi evropskim napretkom Kosova.

Imala bi Srbija štošta da traži zauzvrat i od Hrvatske, počev od imovine i položaja Srba u ovoj zemlji koji su nekada u njoj bili konstitutivni narod. Srbi su danas u regionu konstitutivni samo u BiH, dok u Sloveniji nisu ni nacionalna manjina! Ali, pristupni proces je nepravedan, i zahteve mogu da ispostavljaju samo oni koji su već u EU. Kandidati mogu samo da ćute, slušaju i trpe. Zato je Ruža Tomašić i mogla da izjavljuje da "Srbija rehabilituje četništvo", dok Hrvatskoj niko ništa ne može kad povampiruje ustaštvo.

NIŠTA OD PROMENE SISTEMA GLASANjA

I SAMI evropski zvaničnici ističu neophodnost da se sva bilateralna pitanja sa susedima rešavaju dijalogom. Ali, EU je nedorečena, jer je istovremeno poručila da više ne želi da "uvozi" bilateralne sporove i u svoju strategiju uvrstila obavezu da sve zemlje kandidati pre pristupanja EU moraju da ih razreše. Tome je umnogome trebalo da pomogne predlog da u novoj strategiji proširenja važi princip kvalifikovane većine prilikom odlučivanja, ali to se još nije dogodilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!