IZAZIVAJU BEOGRAD DA PONIŠTI "BRISEL": Zabrana direktoru kancelarije za KiM da uđe u pokrajinu nastavak plana

D. M. - D. Z.

15. 01. 2021. u 08:00

PRIŠTINA nastavlja sa svojim dobro oprobanim receptom dizanja tenzija u pokrajini i miniranjem dijaloga sa Beogradom na svaki način.

ИЗАЗИВАЈУ БЕОГРАД ДА ПОНИШТИ  БРИСЕЛ: Забрана директору канцеларије за КиМ да уђе у покрајину наставак плана

Foto Tanjug

Tako su privremene tamošnje institucije zabranile ulazak na Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću, direktoru Kancelarije za KiM, koji je trebalo da obiđe domaćinstva ugrožena poplavama i donese im pomoć. A kako bi ova "igra živaca", od koje albanski lideri očigledno ne odustaju, bila još zategnutija zabrana posete doneta je juče dva sata posle ponoći, odnosno po ulasku u srpsku Novu godinu.

Srpska lista najoštrije je osudila ovu odluku i zatražila od Evropske unije da hitno reaguje na flagrantno kršenje Briselskog sporazuma, ali i evropskih tekovina o slobodi kretanja.

Za predstavnike Srba nema dileme - u Prištini igraju neke političke igre zarad sticanja poena u predizbornoj kampanji. Petković kaže da su i pred ove izbore Srbi ponovo mete:

- Postupak albanskih političara govori da im je politički marketing važniji od života i bezbednosti ljudi. EU nije u stanju da obezbedi poštovanje postignutih sporazuma, među kojima je i onaj o slobodi kretanja. Ne želimo da na bilo koji način učestvujemo u pojačavanju tenzija u pokrajini, jer se takva atmosfera uvek prelije preko leđa našeg naroda, ali u jedno svi mogu da budu uvereni - niko ne može da nas zaustavi da mu pomognemo.

EU: POSETA BILA NAJAVLjENA

PORTPAROL EU Peter Stano kaže da je Petkovićeva poseta Kosovu najavljena na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane". On je za Tajnug izjavio da posete obe strane moraju da se odvijaju u duhu koji doprinosi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine:

Foto Tviter

- EU očekuje da se poštuju i primenjuju svi sporazumi postignuti u dijalogu, kom posreduje Unija, uključujući i o posetama zvaničnika. Strane su se dogovorile o jasnim modalitetima za sprovođenje poseta i taj sporazum ne treba politizovati.

Poslednji potez Prištine deo je očigledne strategije koju sprovode uz zdušnu pomoć promotera kosovske nezavisnosti, a koja za cilj ima da Srbija odustane od Briselskog sporazuma. Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Albanci sabotiraju proces pregovora i izazivaju ekscesne situacije, jer evidentno žele da pokažu Beogradu da je nemoćan i da oni kontrolišu stanje na terenu na Kosovu:

Petar Petković, Foto Tanjug

- Za vlasti u Prištini ne postoje ni humanitarne, ni ljudske situacije, već je sve politika, a Zapad očigledno nije spreman da natera Albance da se ponašaju civilizovano.

LICEMERNA OPRAVDANjA

VRŠILAC dužnosti ministra spoljnih poslova Meljiza Haradinaj-Stubla objavila je na "Fejsbuku" da je Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo zato što se "Srbija i dalje ponaša desktruktivno i krši sporazume iz Vašingtona i Brisela".

Ovu licemernu argumentaciju, između ostalog, demantuje i to da Priština uporno spušta rampu za dolazak brojnik zvaničnika iz Beograda, iako je to u direktnoj suprotnosti sa dogovorima u Briselu. Takođe, Srbija je ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština nije jedinu - da formira ZSO.

Da je cilj Albanaca rušenje Briselskog sporazuma praktično je potvrdio i odlazeći premijer institucija u Prištini Avdulah Hoti, koji je rekao da neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima i ponovo zatražio međusobno priznavanje Srbije i Kosova.

Inače, stalni izvestilac za KiM u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, koja je Vašingtonski sporazum proglasila "mrtvim slovom na papiru", juče je izjavila da je Kosovo poslednjih godina doživelo ozbiljnu političku nestabilnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba