KOSTIĆ DA NAPUSTI ČELO SANU: Protest ispred Akademije zbog izjave predsednika ove institucije o KiM

V. N.

16. 01. 2021. u 20:56

ISPRED Srpske akademije nauka i umetnosti danas je održan protest, kako je navedeno u pozivu za njegovo održavanje, protiv "antiustavnih istupanja" predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu i Metohiji i zatraženo je od akademika da pokrenu inicijativu za njegovu smenu.

КОСТИЋ ДА НАПУСТИ ЧЕЛО САНУ: Протест испред Академије због изјаве председника ове институције о КиМ

Skup nezadovoljnih građana / Foto M. Anđela

Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina građana, a obratili su se nezavisni narodni poslanik i bivši član SPAS Vladan Glišić, direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković i student Pravnog fakulteta Nemanja Vučković, inače i organizatori protesta.

Kostiću je zamereno što je nedavno, gostujući u televizijskoj emisiji Njuzmaks Adrije, u kojoj ga je voditeljka podsetila na njegovu izjavu iz 2015. - da KiM nije ni de fakto ni de jure u sastavu Srbije i da bi to neko trebalo da saopšti narodu - kazao da "niko u ovom narodu, pa čak ni crkva, nema tapiju nad istinom kada su Kosovo i Metohija u pitanju", te da "status kvo ne postoji".

- Izjave Kostića su intelektualno nepristojne i neodgovorne - rekao je Glišić, uz konstataciju da bi ostali akademici trebalo da se "probude" i da se "sete" da im jedan čovek urušava autoritet i ugled.

Da je izjava Kostića "opasna" i "štetna", smatra i student Nemanja Vučković, koji je upitao predsednika SANU zašto svoj stav nije formulisao u saglasju sa crkvenim velikodostojnicima.

- Imamo stav igumana manastira Visoki Dečani da je reč o pogrešnoj i štetnoj izjavi Kostića, koja ruši nade Srba na KiM. Akademik Kostić kada nastupa, on to čini u ime Akademije. Poručujemo mu da nećemo dozvoliti da se Ustav Srbije gazi - rekao je Vučković.

Đurković je apostrofirao činjenicu da prvi put u istoriji "srpski narod dolazi da protestuje protiv svoje akademije i njenog čelnika":

- Kako je moguće da predsednik SANU javno krši Ustav. Izjavi Kostića su se ponajviše obradovali u Tirani i Prištini.

On je ostale akademike pozvao da se oglase i da se vidi "da li je to i njihov stav".

MINUT ĆUTANjA

PROTEST je otpočeo minutom ćutanja u znak sećanja na ubijenog lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića. Iznad govornika na platou ispred SANU stajale su spojene srpska državna i stara crnogorska zastava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti