TRAŽE DA UREĐUJU "DNEVNIK": Opozicija pripremila četiri zahteva koja iznose na sto uoči nastavka pregovora o izbornim uslovima

D. MILINKOVIĆ

19. 01. 2021. u 11:12

DIJALOG vlasti i opozicije o izbornim uslovima najverovatnije će početi u aprilu, odnosno tek nakon što Evropski parlament usvoji izveštaj o Srbiji, na koji je inače podneto skoro 400 amandmana, a zatim i delegira svoje predstavnike koji će biti posrednici u ovom procesu.

ТРАЖЕ ДА УРЕЂУЈУ ДНЕВНИК: Опозиција припремила четири захтева која износе на сто уочи наставка преговора о изборним условима

Arhiva

Prema našim informacijama, EP najverovatnije neće imenovati specijalnog izaslanika za izborni proces u Srbiji, kako je bilo nekih predloga. U njihovo ime trebalo bi da budu prisutna dva ili tri evroparlamentarca, a obrisi formata dijaloga i spisak učesnika počeće da se definiše ove nedelje, za kada je planiran razgovor šefa srpskog parlamenta Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog odbora EK Dejvida Mekalistera.

Jedno mesto za stolom praktično je već rezervisano za poslanika iz Evropske narodne partije Vladimira Bilčika, autora nacrta izveštaja za Srbiju, dok će ostale "medijatore" najverovatnije delegirati ostale po snazi grupe u EP - socijaldemokrate (moguće opet Tanja Fajon) i "Obnovimo Evropu" Emanuela Makrona ili "Zeleni".

Međutim, ko će sve sedeti sa druge strane stola, pogotovo u ime opozicije, zasada je jednačina sa više nepoznatih, jer u ovom delu političke scene vlada opšta konfuzija o tome ko bi trebalo da učestvuje u dijalogu, s kim da se pregovara i koji zahtevi da se istaknu.

Kako sada stvari stoje, deo opozicije priprema najmanje četiri odvojene platforme za ove pregovore.

Najdalje je otišao blok Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, deo Demokratske stranke koju predvodi Zoran Lutovac i Pokret slobodnih građana, na čijem je čelu Pavle Grbović. Oni se zalažu za osnivanje posebnog ministarstva koje bi se bavilo izborima i koje bi vodile nestranačke ličnosti, a na spisku njihovih zahteva je i profesionalizacija izborne administracije, zabrana funkcionerske kampanje i otvaranje medija za kritičare vlasti. Spekuliše se i da će ove stranke tražiti uvođenje neke vrste nezavisnog kolegijuma za javne servise, odnosno tela koje bi nadziralo uređivanje informativnih emisija.

Na svom dokumentu za međustranački dijalog radi i Skupština slobodne Srbije, uz pomoć Narodne stranke Vuka Jeremića i Dveri Boška Obradovića. Izborne uslove, na osnovu predloga koje je dala CRTA, najavljuje i grupa partija i pokreta među kojima su SDS Borisa Tadića, Nova stranka, Ne davimo Beograd, "1 od 5 miliona"... Tu su i SPAS koji vodi Aleksandar Šapić i DSS Miloša Jovanovića, koji traže da u dijalogu ne učestvuju emisari iz Brisela.

Za Bojana Klačara, iz CeSID, koji je učestvovao u razgovorima o izbornim uslovima pred parlamentarne izbore održane prošlog juna, to što opozicija i dalje ne može da se dogovori oko zajedničkog nastupa i zahteva refleksija je fragmentiranosti političkog života u Srbiji:

- U našem javnom životu trenutno deluje oko 30 opozicionih stranaka, pokreta, inicijativa, među kojima postoji veoma malo ili nimalo saradnje i koordinacije. Onda se ta situacija samo preliva na sve aspekte, poput dijaloga. Dobro je da on uključi različita mišljenja, ali da na neki način postoji neka granica. Umesto da svaka od stranaka koja učestvuje u razgovorima ima svoju platformu, bilo bi svrsishodnije da se dogovore oko jedne ili dve ili da se slični predlozi maksimalno grupišu po oblastima - za medije, finansiranje kampanje... Ako dijalog ne bude imao fokus, to će biti veoma loše.

Povodom zahteva da se osnuje posebno ministarstvo za izbore, Klačar smatra da se to u ovom momentu ne čini realnim:

- Teško je zamisliti kako bi taj resor funkcionisao, to nije nešto što je praksa u svetu, meni makar nije poznato da je to negde bilo implementirano. Drugo, uvođenje novog resora zahtevalo bi i promenu zakona o Vladi i ministarstvima. Treće, i najvažnije, to ministarstvo bi trebalo da ima kontrolnu ulogu, a opozicija je već predložila profesionalizaciju izborne administracije. Mislim da je mnogo bolje izmestiti kontrolu izbornih procesa u jedno takvo profesionalno telo kojem će biti garantovana nezavisnost i koje će nastaviti da postoji i nakon ovih izbora i nove vlade.

SANDA PREDLAŽE IZBOR DVA DELEGATA

POJEDINE opozicione stranke traže i da se limitira broj učesnika koji će u njihovo ime učestvovati u dijalogu. Tako je potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić tražila da dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima bude što koncizniji i da se opozicija dogovori koja će dva pregovarača delegirati da učestvuju u tom procesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)