„NOVOSTI” SAZNAJU: Pored predsednika, prisluškivali Andreja i Danila

V. N.

22. 01. 2021. u 09:00

BIVŠA državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović odbila je poligrafsko testiranje u slučaju prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice.

„НОВОСТИ” САЗНАЈУ: Поред председника, прислушкивали Андреја и Данила

Danilo, Aleksandar i Andrej Vučić bili na meti prisluškivanja

Ona je ispitana prvi put 13. januara, a u četvrtak je trebalo da se obavi dopunsko saslušanje po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), koje vodi predistragu. Hrkalovićeva je prethodno pristala na "detektor laži", ali je potom promenila odluku bukvalno u poslednji čas.

Prema saznanjima "Novosti" na nezakonitim merama, osim predsednika Vučića bili su njegov sin Danilo i rođeni brat Andrej! Raspetljavanje ovog bezbednosnog trilera trebalo bi uskoro da dobije epilog, a policija već ima pouzdane dokaze ko je sve bio uključen u špijuniranje šefa države.

Izvori našeg lista prenose da je Hrkalovićeva, pored poligrafa, odbila da odgovara i na dodatna pitanja bivših kolega, inspektora Sektora unutrašnje kontrole (SUK) MUP, koja se tiču njenih navodnih kontakata sa osobama iz kriminogene sredine. Na prvom saslušanju, prošle nedelje, uglavnom je na sva pitanja odgovarala sa "ne znam" i "ne sećam se".

Mnogo "rečitiji" su, međutim, bili njeni nekadašnji saradnici. U proteklom periodu pripadnici unutrašnje kontrole saslušali su više od 50 policijskih službenika. Osim Hrkalovićeve, ispitan je i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Dejan Kovačević. Navodno, on je o svemu što se dešavalo pričao kolegama iz SUK, posebno o tome kako se odvijaju tajna praćenja i prisluškivanja, kako se izdaju nalozi, šta se sve događalo za vreme njegovog rukovođenja, ali je i potencirao da za "neke stvari nije znao".

Pred kolege iz unutrašnje kontrole, a u predistrazi prisluškivanja i drugih kriminalnih radnji, "stao" je i Kovačevićev zamenik Srećko Lazić. On je nekoliko sati odgovarao na pitanja inspektora. Klupko zakulisnih radnji, koje su se odvijale u MUP tokom proteklih godina, polako je počelo da se odmotava.

Među prvima su ispitani policajci iz Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije (UKP). Nekadašnji prvi čovek ove službe i blizak Hrkalovićevoj saradnik Dejan Milenković Bagzi, koji je sa njom došao u MUP iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA), detaljno je pričao o prisluškivanjima, čak i onima koja su išla mimo naredbi nadležnih sudova i nisu zavođena u zvaničnim knjigama.

- Neki od saradnika su ispričali da su transkripti takvih razgovora nošeni direktno Hrkalovićevoj na ruke - ispričao je izvor "Novosti". - Njihova svedočenja su dragocena.

Inače, Službu za specijalne istražne metode nazivaju još i "mala BIA", jer se bavi tajnim praćenjima i prisluškivanjima. Prema zvaničnim aktima to se radi uz dozvolu suda, ali je sada utvrđeno da to nije uvek bilo tako i da je na njihovoj meti u određenom trenutku bio direktno predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova porodica.

POKRENUTA PREDISTRAGA

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal (TOK) saopštilo je u četvrtak da je pokrenulo predistražni postupak u vezi sa navodimaa o neovlašćenom prisluškivanju predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. TOK je 15. decembra 2020. godine poslalo zahtev MUP za prikupljanje potrebnih obaveštenja, koji je dopunjen 14. januara.

- Cilj predistražnog postupka je da se provere sve informacije i obaveštenja koja su neophodna za rasvetljavanje svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim slučajem, a u pravcu otkrivanja učinilaca i krivičnih dela iz nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal - navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo navodi da detalje slučaja zbog nesmetanog vođenja predistražnog postupka neće iznositi, a da će po njegovom završetku javnost biti obaveštena o rezultatima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad