NEHUMANI POTEZI PRIŠTINE: Direktor Kancelarije za KiM sa ambasadorom Italije o položaju i diskriminaciji Srba

D. ZEČEVIĆ

21. 01. 2021. u 21:40

PETAR Petković direktor Kancelarije za KiM, na sastanku sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom predočio je političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i upoznao italijanskog ambasadora sa položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini.

НЕХУМАНИ ПОТЕЗИ ПРИШТИНЕ: Директор Канцеларије за КиМ са амбасадором Италије о положају и дискриминацији Срба

Foto: Kancelarija za KiM

On je posebno ukazao na sve učestaliju i sve oštriju antisrpsku retoriku i akcije, kojima zvaničnici u Prištini pokušavaju pred izbore da podignu svoj politički rejting. Kao nedopustivo, Petković je ocenio upad inspekcije prištinskog Ministarstva zdravlja i policije u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, tražeći vakcine protiv Kovida 19.

- Pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ne može se pravdati nikakvim administrativnim ili političkim izgovorima. U veoma teškoj situaciji u celom svetu, izazvanoj pandemijom virusa Kovid 19, radi se o antihumanim postupcima Prištine, bez presedana- naglasio je Petković i izrazio očekivanja da će međunarodna zajednica adekvatno reagovati na ovaj i slične anticivilizacijske postupke Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM je, takođe, konstatovao da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što, kako je ocenio, predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja. On je ukazao da mu je pre sedam dana onemogućeno da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i da ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

Takođe, Petković se dotakao i najnovijih pretnji o stvaranju „Velike Albanije“, ukoliko Srbija ne prizna takozvano Kosovo, naglasivši da Beograd neće odgovarati na takve provokacije, ali da očekuje da se međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno odredi prema ovako opasnim namerama, koje dolaze iz Prištine.

Foto: Kancelarija za KiM

On je na kraju podvukao da će Beograd i dalje ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika na zapadnom Balkanu, ali će isto tako nastaviti da pomaže i brine o zdravlju i bezbednosti svog naroda na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)