GRAĐANI ĆE ODLUČIVATI: Gradonačelnik Šapca o presudi Ustavnog suda, poručuje – pare idu za prioritete

V. MITRIĆ

25. 01. 2021. u 17:37

PRESUDOM Ustavnog suda Srbije po kojoj su referendumi o trošenju novca od poreza na imovinu označeni kao protivustavni znači da je prethodna vlast novac iz budžeta grada trošila na nezakonit način.

ГРАЂАНИ ЋЕ ОДЛУЧИВАТИ: Градоначелник Шапца о пресуди Уставног суда, поручује – паре иду за приоритете

Foto Tanjg

Igrajući se prava građana da o nečemu odlučuju i često sa 10-12 odsto građana donosila odluke koje su se ticale čitave populacije u mesnim zajednicama - kaže šabački gradonačelnik, dr Aleksandar Pajić.

Čelnik Šapca naglašava da „ono što je najbitnije je da grad Šabac apsolutno nema nameru da ospori stanovnicima mesnih zajednica da odlučuju o para,a od povraćaja poreza na imovinu građana“.

- Taj novac će, i dalje, biti dostupna svim mesnim zajednicama, i ta sredstva će biti korišćena za boljitak ljudi koji tamo žive -ističe Pajić. - Radi se o velikim sredstvima, negde od 210 do 230 miliona dinara. Tačnu cifru ćemo znati krajem marta kada budemo videli koliki je prihod u budžetu u 2020. bio od tih sredstava, i dozvolićemo savetima mesnih zajednica da kandiduju svoje projekte i da se projekti koji su od interesa za te mesne zajednice finansiraju iz budžeta.To neće biti jedina sredstva koja će biti ulagana u razvoj mesnih zajednica. Grad Šabac dodatno će učestvovati u realizaciji projekata dok će građani i dalje odlučivati preko saveta mesnih zajednica o sredstvima koja će im biti na raspolaganju.

Po Pajićevim rečima „ od suštinske važnosti je da sva sredstva koja građani preko poreza na imovinu budu uplatili, ona će biti vraćena i biti na raspolaganju savetima mesnih zajednica“.

- Oni će raditi svoje projekte, ti projekti će dolaziti do grada. Mi ćemo napraviti tim koji će služiti samo da ukaže šta tu može, šta ne može, u smislu kvaliteta projekta, a nikako da Grad odlučuje šta je prioritetno za neko selo - precizira Pajić. - Stanovnici sela najbolje znaju šta je za njih prioritet, znaju sa koliko novca raspolažu, i znaju šta je u najboljem interesu sela. Grad je tu samo da sasluša i finansira te projekte. Građani ne treba da brinu. I ona kampanja koja se vodi da Ustavni sud nije doneo odluku koja je u interesu građana. Nije tačno. Ustavni sud je samo rekao da niko nema pravo da se politički igra sa voljom građana.,Saveti mesnih zajednica treba da oslušnu šta je najbitnije za selo i to će biti finansirano. rSuština je da će volja građana biti poštovana, a sva sredstva uplaćivana putem poreza biće vraćena stanovnicima mesnih zajednica na zakonit način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama