ĐILAS NEĆE KOD TADIĆA, VUK NEĆE PSG: Deo opozicionih stranaka kroji listu zahteva za nastup na izborima, oštre uslove postavljaju i saborcima

V. M.

26. 01. 2021. u 10:19

MEĐUSOBNA uslovljavanja i konfuzija nastavljaju se u opozicionim redovima. Uprkos tome što se načelno zalažu za zajednički nastup u dijalogu o izbornim uslovima sa predstavnicima vlasti, u poslednje vreme deluje da je sve više linija razdvajanja dela opozicionih stranaka.

ЂИЛАС НЕЋЕ КОД ТАДИЋА, ВУК НЕЋЕ ПСГ: Део опозиционих странака кроји листу захтева за наступ на изборима, оштре услове постављају и саборцима

Đilas, Obradović i Jeremić

Tako, današnjem sastanku opozicije koji organizuju Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i Nova stranka neće prisustvovati SSP Dragana Đilasa, PSG, DS i ostale stranke iz tog bloka. Kao razlog su naveli to što su Nova stranka i SDS o sastancima obaveštavali javnost i preko medija komentarisali njihovu platformu za pregovore sa vlašću. A upravo je platforma koju je sastavio blok predvođen Đilasom trebalo da bude tema najavljenog sastanka.

S druge strane, baš jedna od stranaka iz ove grupacije - PSG, sporna je za Narodnu stranku Vuka Jeremića, zato što je učestvovala na poslednjim parlamentarnim izborima.

PSG i ostale stranke koje nisu bojkotovale izbore iz procesa dijaloga žele da isključe i Dveri koje su, takođe, sastavile svoju platformu za razgovore sa vlašću. Dveri su, takođe, indirektno uputile poruku i za SDS i Novu, jer kažu da neće učestvovati ni na jednom sastanku opozicije koji je "unapred medijski najavljen, već samo na interno organizovanim sastancima".

Dveri, između ostalog, traže da se sledeće godine održe vanredni izbori na svim nivoima, ali tako da se predsednički izbori razdvoje od ostalih. Njihov zahtev je i da nosilac izborne liste može da bude jedino ličnost koja je kandidat na listi.

Dveri traže i da opozicija dobije koministre u "ključnim ministarstvima za sprovođenje izbornog procesa" ili da se formira zajednička komisija za izbore sastavljena od predstavnika vlasti i opozicije.

SARADNjA DSS I POKS

DSS i POKS trebalo bi u utorak da potpišu sporazum o saradnji. Oni će zajedno stati iza političke platforme koja poziva na postizanje širokog konsenzusa o ključnim nacionalnim pitanjima.

- Zasad se samo okupljamo oko političke platforme i saradnje u vezi sa njom - kaže Miloš Jovanović, predsednik DSS na pitanje da li planiraju izbornu koaliciju sa POKS. - Za sve dalje ćemo videti u dogledno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna