SRBIMA CILJ 10 MANDATA Rakić: Izveli su sve moguće trikove da bi umanjili našu snagu, glasamo za opstanak

S. ROVČANIN / TOMKOVIĆ

13. 02. 2021. u 08:46

PRIŠTINA je tokom izborne kampanje smanjila broj birača na Kosovu i Metohiji za oko 145.000, a u četiri srpske opštine na severu za 16.000.

СРБИМА ЦИЉ 10 МАНДАТА Ракић: Извели су све могуће трикове да би умањили нашу снагу, гласамо за опстанак

Foto D. Zečević

Albanski političari provocirali su naš živalj dolazeći na sever KiM, pod objašnjenjem da su samo hteli da predstave politički program.

Uz ovaj utisak i konfuziju zbog pandemije virusa korona, na KiM se u nedelju održavaju izbori, a iz Srpske liste poručuju da će, uprkos izazovima i brisanju birača, ostvariti dobar rezultat i osvojiti deset od deset poslaničkih mesta koliko pripada predstavnicima naše zajednice, u tzv. parlamentu Kosova.

- Priština je na ovim izborima izvela sve moguće trikove, sa ciljem da umanji snagu srpskog naroda, trudeći se da otme mandate iz ruku srpskog naroda. Važno je da Srbi koji žive na Kosmetu i u centralnoj Srbiji izađu na glasanje i daju glas Srpskoj listi, jer time glasaju za opstanak i budućnost na ovim prostorima. Uveren sam da će građani pokazati da nas ima, da se ne predajemo i da smo odlučni da branimo ono što je naše - rekao je Goran Rakić, predstavnik Srpske liste.

Foto V. N.

Njegov kolega Dalibor Simić smatra da će "svih 10 mandata završiti u rukama srpskog naroda, odnosno kandidata Srpske liste".

- Srbi nikada nisu birali ko će predstavljati Albance i nadali su se da ni Albanci neće birati ko će predstavljati Srbe, ali oni i u ovom izbornom procesu imaju svoje adute koje predstavljaju srpskim strankama - istakao je Simić i dodao da je uvek bilo pritisaka, ali da je sada, sa promenama na međunarodnoj sceni on još jači na Beograd i na Srbe na KiM.

Goran Rakić, Foto D. Zečević

Glas za Srpsku listu, rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić je glas za srpske i nacionalne interese.

- Malo se govori o činjenici da će se na toj teritoriji prvi put održati izbori bez posmatrača OEBS. Da li je to normalno? Šta sad hoće neko da kaže da je ideal demokratije parlamentarni život na KiM, a onda sa druge strane imate svakodnevne pritiske, čak su uveli u neka dokumenta da mi držimo međustranački dijalog. Da li je možda bilo dijaloga u Prištini?

POTREBAN TEST

PRIVREMENE institucije na KiM donele su odluku da je za dolazak potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili sedmodnevni karantin. Kako su naveli kosovski mediji, odluka se ne odnosi na one koji se obavežu da će KiM napustiti u roku od tri sata.

Prema rečima, potpredsednika Vlade Nebojše Stefanovića "beskonačnim izbornim procesima na KiM (bira se treća vlada za godinu dana) Priština pokušava da izbegne ispunjavanje preuzetih obaveza iz potpisanih sporazuma".

Inače, na 2.382 biračka mesta građani će se izjašnjavati među 28 lista. Bira se 120 poslanika, a za deset namenjenih srpskoj nadmetaće se Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak, Srpski demokratski savez i Srpska lista.

NASLEDNIK TAČIJA

POSLE izbora poslanike čeka zadatak da izglasaju novog predsednika koji će doći na mesto Tačija. On je podneo ostavku kada je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine zbog čega je i uhapšen. Za izbor predsednika potrebna je podrška dve trećine poslanika, što znači da u izjašnjavanju veliki značaj mogu da imaju i glasovi srpskih poslanika.

Među predstavnicima Albanaca tu su stari znanci Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, NISMA Fatmira Ljimaja, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija, Partija balista i Fjala. A, dugogodišnji vladar tzv. Kosova Hašim Tači, kao i njegovi drugovi iz OVK Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi posmatraće izbornu utakmicu iz zatvora Specijalnog suda za ratne zločine, gde će i imati pravo da glasaju.

Deset mesta u parlamentu dele predstavnici Bošnjaka, Roma, Aškalija, Goranaca, Turaka i Egipćana.

Inače, izbori su rezultat pada vlade Abdulaha Hotija, jer je Ustavni sud saopštio da je za nju glasao poslanik koji je pravosnažno osuđen.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja