SUDIJE S DAČIĆEM O USTAVU: Predsednik Narodne skupštine primio predstavnike Društva sudija

V. C. S.

12. 02. 2021. u 20:11

PITANjE donošenja ustavnih amandmana bilo je glavna tema današnjeg susreta predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića sa predstavnicima Društva sudija Srbije - predsednicom Snežanom Bjelogrlić, njenom zamenicom Renatom Pavešković i počasnom predsednicom Draganom Boljević.

СУДИЈЕ С ДАЧИЋЕМ О УСТАВУ: Председник Народне скупштине примио представнике Друштва судија

Foto D. Milovanović

One su ukazale na značaj Pravne analize ustavnog okvira o pravosuđu u Srbiji od 2014, sa kojom se saglasilo celo pravosuđe, u novembru 2016. godine, kao i na konsultativni proces koji se odvijao tokom 2017. i 2018. povodnom radnih verzija ustavnih amandmana. Ukazale su i na to da je Venecijanska komisija dala mišljenje o poslednjoj verziji ustavnih amandmana tako što je „primila k znanju" memorandum svog tehničkog tela (Sekretarijata), ali su se o amandmanima, kako su rekle, negativno izjasnili profesori ustavnog prava i najviše pravosudne institucije, ali i međunarodna udruženja sudija i tužilaca, poput Konsultativnog veća evropskih sudija i Konsultativnog veća evropskih tužilaca.

Predstavnice Društva sudija podvukle su da su rešenja koja su upućena Skupštini lošija od postojećih i da nije nepohodno čekati na promenu Ustava da bi se pravosuđe reformisalo, jer se to može vršiti i izmenom zakonskih i podzakonskih rešenja.

Na sastanku je, kako navodi Društvo sudija, izraženo uzajamno razumevanje da proces promene Ustava zahteva niz raznovrsnih aktivnosti pod rukovodstvom Narodne skupštine, uključujući i javnu raspravu i referendum, da se održava redovan kontakt i razmenom argumenata iznađu optimalna rešenja iz okvira nadležnosti Skupštine i da se razmotri mogućnost podrške organizacije sastanka Svetskog udruženja sudija, čiji je Društvo sudija član, a koji bi bio održan u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024