ZADUŽBINE NE SMEJU OSTATI NA CEDILU: U Subotici otpočela prva javna rasprava o nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi

J. LEMAJIĆ

13. 02. 2021. u 11:12

PRVA javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, održana je juče u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici.

ЗАДУЖБИНЕ НЕ СМЕЈУ ОСТАТИ НА ЦЕДИЛУ: У Суботици отпочела прва јавна расправа о нацрту закона о изменама и допунама закона о култури

Foto Privatna arhiva

Pomoćnik ministra kulture i informisanja, Radovan Jokić, predstavljajući nacrt, objasnio je kako se do sada nekoliko tačaka Zakona o kulturi pokazalo kao nefunkcionalno.

- Među njima je formiranje nacionalnog saveta sa 19 članova, koji nije izvršavao planiranu funkciju - objasnio je Jokić, dodajući kako bi bilo funkcionalnije da se ovom telu smanji broj članova, odnosno "da u njemu budu mudre, sede glave i da predlozi koji dolaze budu kvalitetniji".

Izmenama bi se rešili i problemi ustanova koje nisu pod okriljem ministarstva, pre svega legata i fondacija, kazao je pomoćnik ministra:

- Nadam se da ćemo uspeti da te institucije više ne budu prepuštene same sebi i da ne izgubimo neke vrlo važne, kao što je "Kolarac".

Novina je, nastavio je Jokić, i uvođenje registra za ustanove kulture, za koje će biti nadležna Agencija za privredne registre. Panel diskusiji u Subotici prisustvovao je znatan broj radnika u kulturnom sektoru, a Miloš Nikolić, član Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, izrazio je i da će ostale javne rasprave biti konstruktivne, kako bi Nacrt zakona bio što bolji i svima olakšao posao u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a