"VOL STRIT DŽURNAL" POHVALIO SRBIJU: Uspeh imunizacije u našoj zemlji inspirisao članice EU da se okrenu kineskoj vakcini

Novosti online

13. 02. 2021. u 17:36

UGLEDNE američke novine "Vol Strit Džurnal" u novom tekstu navode da je uspešna vakcinacija u Srbiji inspirisala mnoge evropske zemlje da spas od pandemije potraže u Kini.

ВОЛ СТРИТ ЏУРНАЛ ПОХВАЛИО СРБИЈУ: Успех имунизације у нашој земљи инспирисао чланице ЕУ да се окрену кинеској вакцини

Foto: Tanjug

Novine pišu da se vlade nekih manjih evropskih zemalja obraćaju Kini za vakcine protiv kovida zbog jalove nabavke sredstava za imunizaciju od strane EU, kao i da problemi u proizvodnji vakcina ometaju borbu kontinenta protiv pandemije.

Takav trend bi mogao da poveća uticaj Kine u regionu, pošto se Peking od samog početka postavio kao pouzdan saveznik u borbi protiv korona virusa.

U tekstu podsećaju da je predsednik Aleksandar Vučić zvao predsednika Kine Si Đinpinga u oktobru, i apelovao je na njega da uputi Srbiji dovoljne količine vakcina. Taj dogovor je brzo ispoštovan, i prve doze su stigle u našu zemlju već u januaru.

"Vol Strit Džurnal" podseća da je Vučić razgovarao i sa Putinom, koji je takođe ekspresno odobrio isporuke vakcine "Sputnjik V" našoj zemlji.

List dalje podseća da je Evropska unija, koja kupuje vakcine za 27 država članica, odobrila tri sredstva za imunizaciju razvijena u Nemačkoj, SAD-u i Velikoj Britaniji. Međutim birokratska tromost i problemi kod proizvođača doveli su do toga da je  imunizacija u EU izuzetno spora.

Nestašica je bila još gora u evropskim zemljama koje nisu članice EU.

Do sada su se uglavnom male države na marginama EU obratile Pekingu za pomoć. Ipak, kako raste frustracija građana, sada i bitnije članice razmatraju dve kineske vakcine i još jednu razvijenu u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)