ALBANSKI ZLOČINCI SUTRA PRED SUDOM U HAGU: Počinje treća statusna konferencija u procesu protiv terorista OVK

Tanjug

15. 02. 2021. u 10:17

TREĆA po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta tzv. OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KIM, treba da se održi sutra pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

АЛБАНСКИ ЗЛОЧИНЦИ СУТРА ПРЕД СУДОМ У ХАГУ: Почиње трећа статусна конференција у процесу против терориста ОВК

Foto: Printskrin

Prethodno je bila zakazana za prošli četvrtak ali je odložena, kako je obrazložio sudija, iz organizacionih razloga i uzimajući u obzir dostupnost strana za učešće na konferenciji.

U podnesku povodom predstojeće konferencije, Specijalizovano tužilaštvo je ponovilo da ostaje pri stavu da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, a da li je odbrana optuženih eventualno menjala svoj stav o tome biće poznato sutra.

Naime, branioci sve optuženih, insistiraju da suđenje počne godinu i po dana nakon što tužilaštvo obelodani sve svoje dokaze, kako bi odbrana imala dovoljno vremena da prikupi svoje kontra/dokaze i spremi se za suđenje.

Foto AP

Tužilaštvo je podsetilo da će sav dokazni materijal objaviti do jula, te bi odbrani bilo sasvim dovoljno tri meseca za pripremu dokaza za početak suđenja.

Inače, optuženi ne moraju da prisustvuju konferenciji lično i pratiće je kao i prethodne dve, video linkom iz pritvorske jedinice, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Na predstojećoj konferenciji biće reči o obelodanjivanju dokaza, napretku istrage odbrane i tužilaštva, kao i njihovom završetku od kojeg zavisi i zakazivanje početka suđenja.

Početkom meseca sudija je odbio zahtev njihovih branilaca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu, a na tu odluku branioci su izjavili žalbu tročlanom sudskom veću.

Foto: Tanjug/AP Photo

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, opstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆNO DEJSTVO OKLOPNIH VOZILA: Pogledajte naoružanje Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)