MINISTARKA OBRADOVIĆ: Sretenje obavezuje da negujemo temelje države-slobodu i demo

Tanjug

15. 02. 2021. u 10:47

SRETENjE nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije, poručila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, uz poruku da svi zajedno imamo obavezu da negujemo slobodu i demokratiju kao temelje naše države.

МИНИСТАРКА ОБРАДОВИЋ: Сретење обавезује да негујемо темеље државе-слободу и демо

Foto: Tanjug

Ona je na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu, gde je 1835. godine donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski, istakla da je baš na tom mestu rođena moderna Srbija.

"Naš zadatak je da Sretenje ostane živo i bude prisutno u našem društvu, u školstvu, u našim životima i delima, Sretenje nas obavezuje da svaki građanin, svako dete u Srbiji zna koliko dug put je prošla Srbija od mračne Marićevića jaruge, od tada blatnjavog Kragujevca i koliko je plaćena strašna cena za odbranu slobode srpskog naroda", porčila je Obradović.

Kako je navela, Sretenje obavezuje da se sećamo velikana poput Karađorđa i Dimitrija Davidovića, do svih drugih heroja, koji su svoje živote položili na oltar otadžbine.

"Kroz ovaj praznik upoznajemo sebe, gde smo bili, gde smo sada i u kom pravcu moramo da idemo", istakla je ministarka.

Foto: Tanjug

Na Sretenjskoj akademiji obratio se i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, poručujući da je Srbija nakon Sretenjskog ustava dobila slobodu i temelj na kojima počiva današnja država.

"Naša obaveza je da čuvamo taj iskorak i novi život nacije", poručio je Dašić.

Na današnjem programu izveden je igrokaz "Zaveštanje", po tekstu Vladimira Đorđevića u režiji Dragana Jakovljevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo