KURTI TRAŽI RATNU ODŠTETU: Veliki izazovi u pregovorima ukoliko novi predstavnik Prištine bude lider Samoopredeljenja, jer širi listu zahteva

D. R. Đ.

19. 02. 2021. u 10:00

DA je evropski predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dobro predvideo krajem prošle godine da pregovorima dveju strana predstoji krivudav put, a ne auto-put, potvrđuje ovih dana svojim izjavama kandidat za premijera privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti.

КУРТИ ТРАЖИ РАТНУ ОДШТЕТУ: Велики изазови у преговорима уколико нови представник Приштине буде лидер Самоопредељења, јер шири листу захтева

Priština se nada i delu imovine bivše SFRJ / Foto AP

Ako se on i njegov pokret Samoopredeljenje pitaju, dijalog neće ni biti u prvom planu vlade, a projekat "mali šengen" je - mrtav.

Kurti je protiv ove inicijative bio i u momentu njenog nastajanja, u oktobru 2019, kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i prvi čovek vlade Albanije Edi Rama potpisali deklaraciju o uspostavljanju "malog šengena" između ove tri zemlje, sa otvorenim vratima za Prištinu, Crnu Goru i BiH. Dočekavši ovaj potez na nož, Kurti je tada izjavio da je reč "o platformi za širenje Srbije i da se ne sme dozvoliti četvrta Jugoslavija, što je cilj Beograda".

Dok je Kurti trčao predizbornu trku, "mali šengen" je zaživeo, pa građani Srbije i Albanije od prošlog meseca međusobnu granicu mogu da pređu samo sa ličnom kartom, a na Kurtiju će biti da odluči šta će sa pozivom Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.

Iz "Samoopredeljenja" smatraju da na briselskom meniju treba da se nađe i pitanje Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. A neposredno pre nego što je izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija, u martu prošle godine, ona je usvojila principe za dijalog sa Beogradom koji uključuju pitanje nestalih, reparacije ratne štete i okupacije, sukcesije imovine bivše jugoslovenske federacije. Očekuje se da će se Kurti, ako ponovo postane premijer, držati ovog dokumenta.

SELAKOVIĆ: NISMO "VUDU LUTKICA"

MI se držimo svoje obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, ali, ako se drugi ne drže svoje, ne treba da očekuju da budemo vudu-lutkica i nemi posmatrač - to je izjavio šef diplomatije Nikola Selaković odgovarajući na pitanje povodom teksta u "Novostima", u kojem se navodi da je pet zemalja sveta spremno da povuče odluku o priznavanju Kosova ukoliko Priština nastavi lobiranje za prijem u međunarodne organizacije. Upitan - da li to znači da će Beograd u tom slučaju nastaviti kampanju u borbi za otpriznavanje, Selaković je rekao da se Srbija ponaša kao kredibilan partner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024