BRINE IH I UTICAJ PEKINGA NA BEOGRAD: Spoljnopolitički odbor EP o amandmanima na izveštaj o Srbiji

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

23. 02. 2021. u 21:25

SPOLjNOPOLITIČKI odbor Evropskog parlamenta usvojio je u utorak 38 kompromisnih i 49 pojedinačnih amandmana na nacrt izveštaja o Srbiji koji je podneo Vladimir Bilčik, izvestilac EP za našu zemlju.

БРИНЕ ИХ И УТИЦАЈ ПЕКИНГА НА БЕОГРАД: Спољнополитички одбор ЕП о амандманима на извештај о Србији

Evropski parlament

Evroposlanici su izrazili zabrinutost zbog "sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana" i "najslabijeg skora Srbije u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU". Naglašeni su dobri ekonomski pokazatelji, pohvaljen i su angažman Beograda na regionalnoj saradnji i konstruktivno učešće u dijalogu sa Prištinom, kao i strategija prema romskoj zajednici i podržavanje "Parade ponosa".

Istovremeno, od Srbije se traže rezultati u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, sa fokusom na pravosuđe, borbu protiv korupcije i slobodu medija. Usvojen je i kompromisni amandman 13, kojim poslanici Klemen Grošelj i Tonino Picula traže efikasne istrage slučajeva kao što su "Krušik", "Jovanjica" i "Telekom Srbija".

Skupština Srbije se poziva na poboljšanje zakonodavnih procesa i da osigura međunapartijski dijalog. Poslanicima se preporučuje da se uzdrže od rečnika i kampanja usmerenih protiv političkih suparnika i predstavnika medija. Prvobitna konstatcija o "nedostatku napretka" u oblasti slobode medija u Srbiji, usvojenim amandmanom zamenjena je konstatacijom da je došlo do "pogoršanja".

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora su zatražili od EU da unese više dinamike u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo sprovede primenu nove metodologije na već postojeće pregovore sa Beogradom i jasno predstavi "opipljive podsticaje od direktnog interesa" građanima Srbije.

Godišnji izveštaj o Srbiji biće ponovno stavljen na glasanje na plenarnom zasedanju EP 24 i 25. marta u Briselu. Izveštaji Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BEOGRAD I LOKAL GLASAJU 2. JUNA: Vlast izašla u susret zahtevima prozapadne opozicije, izbori će biti spojeni