RAZMIŠLJAMO O NOVOJ STRANCI: Vida Ognjenović, za "Novosti", o raspletu u Demokratskoj straci

V. M.

25. 02. 2021. u 10:11

POBUNjENI deo demokrata, predvođen Branislavom Lečićem, mogao bi već u nedelju da donese odluku o formiranju nove stranke.

РАЗМИШЉАМО О НОВОЈ СТРАНЦИ: Вида Огњеновић, за Новости, о расплету у Демократској страци

Arhiva

Ova opcija otvorena je nakon što je Ministarstvo za državnu upravu odbilo Lečićev zahtev da, na osnovu stranačkih izbora koje je pobunjena frakcija organizovala a zvanično rukovodstvo nije priznalo, bude upisan kao predsednik Demokratske stranke.

Vida Ognjenović, dugogodišnja funkcionerka i jedna od osnivačica DS, potvrđuje za "Novosti" da se razgovara o mogućnosti da se osnuje nova partija:

- O tome će biti reči u nedelju na sednici Glavnog odbora. Tada ćemo doneti odluku o tome šta ćemo dalje raditi.

Do najnovijeg raskola u DS došlo je zbog neslaganja dela članstva sa politikom predsednika Zorana Lutovca, njegove podrške bojkotu i svrstavanja pod politički kišobran Dragana Đilasa i njegove SSP. Zbog toga je ova nezvanična frakcija, u kojoj su između ostalih i Balša Božović, Aleksandra Jerkov i Slobodan Milosavljević, organizovala izbore na kojima je jedini kandidat za predsednika bio Branislav Lečić. Posle višemesečnog većanja, nadležno ministarstvo odbilo je da prihvati rezultate ovih izbora, zbog čega je Lečić najavio pokretanje postupka pred Upravnim sudom.

Kao jedna od opcija u kojem smeru bi moglo da se nastavi političko delovanje ove frakcije DS u opozicionim krugovima pominje se obnavljanje rada Narodnog pokreta "5. oktobar". Reč je o pokretu koji je osnovan 2005. godine, kao opozicija tadašnjoj vlasti premijera Vojislava Koštunice, ali i predsednika i tadašnjeg lidera DS Borisa Tadića. Među viđenijim članovima ovog pokreta bili su Nenad Čanak, Vladan Batić i Vesna Pešić. Kao glavni cilj proklamovali su borbu za tekovine petooktobarskih promena, ali pokret nikada nije zaživeo na političkoj sceni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna