KOSOVO JE ZA SANU NASILNO ODVOJENO: Akademik Maksimović smatra da je akademija zauzela naučni stav i da ne treba više da se izjašnjava o KiM

Lj. BEGENIŠIĆ

26. 02. 2021. u 09:30

PREDSEDNIŠTVO i Izvršni odbor SANU godinama obaveštavaju javnost šta radi Akademija, danas i u prethodnom vremenu, po pitanju Kosova i Metohije.

КОСОВО ЈЕ ЗА САНУ НАСИЛНО ОДВОЈЕНО: Академик Максимовић сматра да је академија заузела научни став и да не треба више да се изјашњава о КиМ

Foto Tanjug

Svako ko je upoznat sa tim radom zna da naučne činjenice ukazuju na to da je Kosovo deo naše zemlje koji je nasilno odvojen. Akademija je čak izdala knjigu, jedina institucija koja je to učinila, kao odgovor na poziv predsednika Republike na tzv. unutrašnji dijalog 2018. godine. U toj knjizi je i predsednik SANU Vladimir Kostić potpisao tekst čiji sadržaj ne ukazuje na ono što se danas pripisuje Kostiću.

Ovo nam je rekao potpredsednik SANU akademik Ljubomir Maksimović, dan nakon što je njegov kolega Matija Bećković predložio da se svaki akademik pojedinačno izjasni da li je Kosovo deo Srbije ili nije.

Potrebni novi skupovi

AKADEMIK Časlav Ocić naveo je da je SANU u obavezi da u narednom periodu organizuje nekoliko naučnih skupova o Kosovu i Metohiji.

- Samo naučnim činjenicama možemo doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije - kazao je Ocić.

Akademik Maksimović, dalje, podseća da je prošlog leta, usred pandemije, održan naučni skup, pa objavljena knjiga sa tog skupa, o secesiji Kosova i Metohije u svetlu međunarodnog prava. Kaže da, ako to nekome nije dovoljno - to je njegov problem.

AKADEMICI Vladimir Kostić i Časlav Ocić, Foto V. Danilov / N. Fifić

- Međutim, svakodnevni rad SANU kao da nikoga ne zanima, već se traži izjašnjavanje - navodi ovaj akademik.

- Izjašnjavanje šta treba raditi pripada drugim institucijama, pre svega političkim, koje mogu da formiraju unisona politička mišljenja. One u tome mogu da koriste naučne rezultate SANU i vide šta mogu da očekuju od tog naučnog pristupa.

Inače, poziv akademika Bećkovića da se svaki član Akademije izjasni o Kosovu podržali su akademici Predrag Piper, Milosav Tešić, Milovan Danojlić, Časlav Ocić, Danilo Basta...

Istovremeno, Basta i Ocić podneli su predsedništvu predlog za izjašnjavanje u kom traže da se ovo telo izjasni o izjavi predsednika Vladimira Kostića da je "politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije."

Foto D. Milovanović

- Ovde nije reč o pravu na mišljenje predsednika SANU - kaže Ocić. - Naravno da Kostić ima pravo da misli i kaže šta želi, ali nam je važno da znamo stav svakog akademika, pa i članova Predsedništva o najvažnijem pitanju za srpski narod - KiM. Važno mi je da Kostić povuče svoju izjavu. Mene ne zanima bilo kakva borba za vlast u SANU. Postoji inicijativa Vladimira Kostića da se o njegovoj izjavi izjašnjavaju pojedinačno sekretari odeljenja. Sa druge strane, mišljenja sam da svi akademici treba da iznesu svoj stav o izjavi predsednika Kostića.

Ocić kaže da deo članstva SANU želi da iznese svoj stav o Kosovu i Metohiji, da nikome od njih nije cilj ostavka predsednika SANU Vladimira Kostića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!