SVIM SRBIMA NA KOSMETU NOVČANA POMOĆ: Detalji razgovora Vučića sa političkim predstavnicima našeg naroda na KiM

D. Z. - V. M.

27. 02. 2021. u 07:20

SVI građani Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji dobiće finansijsku pomoć - nezaposleni po 200 evra, a svi ostali, uključujući i decu, po 100.

СВИМ СРБИМА НА КОСMETУ НОВЧАНА ПОМОЋ: Детаљи разговора Вучића са политичким представницима нашег народа на КиМ

Foto Tanjug

To se odnosi na one koji stvarno žive u pokrajini, a ne na one koji su samo formalno tamo prijavljeni.

Ovo je juče obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, koji je održan u Kuršumliji.

- To znači da će petočlana porodica u kojoj je dvoje odraslih zaposleno dobiti 500 evra, a ako su nezaposleni 700. To je ogroman novac, ali time želimo da pomognemo posebno siromašnom delu našeg stanovništva na KiM. Nisu svi u pokrajini siromašni. Posebno na severu ima onih koji žive pristojno, pre svega zbog kosovskog dodatka. Ali, želimo da zamolimo te ljude da nastave da se bore, da čuvaju svoja i naše, srpsko, ognjište na Kosovu i Metohiji - naveo je šef države.

Govoreći o stavu Prištine i najavama da Brisel i Vašington zajedno pripremaju nove pritiske na Srbiju po pitanju statusa KiM, Vučić je napomenuo:

- Videćemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Jedino što bi želeli je da Srbija prizna nezavisno Kosovo. Ako misle da je to realno moguće - blago njima. Mi ne mislimo tako. Neki su se čudili i kritikovali me kada sam rekao: "Vi radite svoj posao, a mi ćemo svoj". Ja nisam izašao sa "jakim" saopštenjima, poput ranijih vlasti, kada su se lomili krstovi, spaljivale crkve na Kosovu, a da ništa nije preduzeto. Bolje da pustimo da oni pokazuju nervozu, a mi ćemo da nastavimo da se bavimo jačanjem naše privrede.

Foto Tanjug

Vučić je rekao da zagovornici nezavisnosti južne srpske pokrajine bez Beograda mogu da organizuju "možda jedino pokušaj smene vlasti, kao što su pokušali, na najgluplji mogući način na ulici, silom, pa nije uspelo".

Šef države na sastanku je Srbe sa KiM upoznao sa političkom situacijom uoči dolaska specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka. On će boraviti u Beogradu 3. i 4. marta, gde će razgovarati sa državnim vrhom naše zemlje. Slovački diplomata u Beograd će doputovati iz Prištine, gde će biti od 1. do 3. marta. U sredu posle podne, 3. marta, Lajčak će u četiri oka razgovarati sa predsednikom Vučićem, a očekuje se da se nakon sastanka njih dvojica obrate javnosti.

RAKIĆ: ČVRSTA PUPČANA VRPCA

LIDER Srpske liste Goran Rakić rekao je da su oni zamolili predsednika Aleksandra Vučića da se češće održavaju sastanci Srba sa Kosova i Metohije sa rukovodstvom države:

- Tu pupčanu vrpcu sa državom Srbijom niko neće uspeti da preseče.

Drugog dana posete, specijalni izaslanik će se sastati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a posle toga putuje u Podgoricu. Uoči njegovog dolaska sve više se govori o snažnijem angažovanju vodećih članica EU i Amerike sa ciljem da se Srbija ubedi da prizna nezavisnost Kosova. Govoreći o tome, predsednik je istakao značaj jedinstva Srba na KiM i njihove rešenosti da ne odustanu od zajedništva sa Beogradom:

- Još jednom zahvaljujem srpskom narodu na KiM koji je pokazao jedinstvo, koje ga nije uvek krasilo, jer su shvatili da je to jedini način da se izbore za svoje interese. Ako je bilo 43.800 glasova za Srpsku listu, a drugoplasirani, koji su pokušavali da unesu podelu u srpski narod, dobili 1.300, jasno je kakva je razlika i kolika je podrška zajedništvu našeg naroda i tesnim vezama sa Beogradom.

Kako je rekao, i pored toga što su "neki ulagali mnogo novca da bi podeli srpski narod", u tome nisu uspeli:

- A radili su i preko Beograda i preko nekih medija - kazao je Vučić.

Inače, juče je na sastanku najavljena i realizacija projekta obnove KBC Kosovska Mitrovica, izgradnja novog KBC Gračanica kao i magistralnog puta od Jarinja do Kosovske Mitrovice.

Namera je, kako je istakao Vučić, da se pokaže koliko je danas Srbija veća nego ranijih godina i decenije i da građani od toga imaju konkretne koristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost