VIOLU LJUTI ČIM HVALE NAŠ USPEH: Evropski izvestilac za KiM kritikovala pozitivne poruke iz Berlina

D. MILINKOVIĆ

06. 03. 2021. u 10:35

U SVOM sada već prepoznatljivom stilu antisrpskog propagandiste, izvestilac Evropskog parlamenta za KiM i poslanica nemačkih Zelenih Viola fon Kramon nije propustila da pošalje otrovne strele ka Beogradu ni tokom posete šefa diplomatije Nikole Selakovića Berlinu, poručujući da Srbija ne zaslužuje mesto u EU.

ВИОЛУ ЉУТИ ЧИМ ХВАЛЕ НАШ УСПЕХ: Европски известилац за КиМ критиковала позитивне поруке из Берлина

Viola fon Kramon

Tako je Fon Kramonova brže-bolje negativno reagovala na objavu na "Tviteru" poslanika vladajuće CDU-CSU u Bundestagu Johana Vadefula, nakon što se sastao sa srpskim ministrom spoljnih poslova, a koji je poručio da bi Srbija što pre trebalo da se nađe u evropskom društvu:

- Znamo da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije rade mnogo na ispunjavanju uslova EU. U našem je interesu da Srbija bude na evropskom putu. Znamo da ćemo zajedno biti bogatiji kada Srbija bude članica EU. Biće to dobro za Evropu, ali i za građane Srbije. Nemačka je spremna da Srbiji pruži svu pomoć - naglasio je Vadeful.

Na ove pozitivne i ohrabrujuće poruke, Fon Kramonova je Vadefulu na "Tviteru" odgovorila "hladnim tušem":

- Bila bi to novost za mene da Vučić radi na tome da ispuni uslove EU, ali to ništa ne vredi. Da ste pročitali poslednji izveštaj Evropske komisije ili Evropskog parlamenta, videli biste da smo daleko od sprovođenja potrebnih reformi. Umesto toga, Srbija uglavnom krši fundamentalna prava medija i opozicije.

U Beogradu nisu iznenađeni poslednjim zajedljivim istupom Fon Kramonove, s obzirom na to da praktično i ne krije da je albanski lobista. Ona je i ranije likovala zbog zastoja u našim evropskim integracijama, pozdravljajući odluku iz decembra da naša zemlja ne otvori nijedno pregovaračko poglavlje.

Sada je očigledno nezadovoljna što je odlično prošla Selakovićeva poseta Berlinu, gde se sastao sa nemačkim kolegom Hajkom Masom, savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel Janom Hekerom, i brojnim drugim važnim predstavnicima nemačke politike i privrede.

Selaković je u petak poručio da stavovi Fon Kramonove ne odražavaju zvaničnu nemačku politiku:

- Iz nekog razloga, a on po svemu sudeći leži u njenim bliskim vezama sa albanskom političkom vrhuškom u Prištini, gospođa Fon Kramon svaki uspeh Srbije doživljava kao lični poraz. Strast s kojom insistira na svom antisrpskom narativu je tolika da se obrušila i na neke od najuglednijih nemačkih političara koji u Srbiji vide uspešnu državu - uzvratio je Selaković.

Ministar je istakao da "srećom, u Berlinu ima mnogo ozbiljnih političara koji prepoznaju i dostignuća i potencijale Srbije, kako na polju ekonomije, tako i na polju demokratije i ljudskih prava, a glasovi antisrpskih lobista su nečujni i u velikoj manjini".

FAMILIJA

IZASLANICA EP Viola fon Kramon-Taubadel udata je za Štefana fon Kramon-Taubdela. On, prema nekim izvorima, potiče iz familije Hans-Jirgena fon Kramon-Taubadela, dobitnika dva Gvozdena krsta i Nemačkog krsta u zlatu pred kraj Drugog svetskog rata. Hans-Jirgen je bio komandant nemačkog Luftvafea, bio je oženjen Jevrejkom, što ga je, navodno, sačuvalo od pozivanja na odgovornost posle rata. Umro je u 84. godini, 1985.

PONOVO NAS UVAŽAVAJU U SVETU

SELAKOVIĆ je u petak reagovao na tvrdnje predsednika pokreta "Oslobođenje" Mlađana Đorđevića, koji je spoljnu politiku naše zemlje nazvao podaničkom, a šefa diplomatije stranim podanikom:

- Srbija nikada nije u novijoj istoriji sa manje servilnosti branila državne i nacionalne interese. Zahvaljujući državotvornoj politici predsednika Vučića, ekonomskim uspesima i efikasnoj borbi za zdravlje građana, o čemu se u inostranstvu govori u superlativu, povratila je i samopoštovanje i pravo da zahteva da bude poštovana i uvažavana. A u vreme kapitulantske politike, kojoj je služio Đorđević, Srbija je bila na kolenima i preživljavala od mrvica i milostinje onih kojima je davano sve, pa čak i ono što nisu tražili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije