VUČIĆ POSLE SASTANKA SA ČEN BO: Uprkos koroni, do Svetog Nikole biće završen put Čačak-Požega!

Novosti online

06. 03. 2021. u 10:12 >> 10:26

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u 9 sati sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ЧЕН БО: Упркос корони, до Светог Николе биће завршен пут Чачак-Пожега!

Foto: Printskrin Tanjug

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali pojedini ministri u vladi, Siniša Mali, Branislav Nedimović, Irena Vujović, Tomislav Momirović, te zamenik gradonačelnika Goran Vesić i drugi.

Sastanak je održan u Palati Srbija, nakon čega je usledilo obraćanje medijima.

Vučić je rekao da je na sastanku analizirana celokupna saradnja dve zemlje. U prethodnom periodu su, kaže, napravljeni veliki pomaci pa je u poslednjih 5 godina Srbija za 15 puta uvećala svoj izvoz u NR Kinu.

- Ovo su nedovoljni brojevi, ali je izvoz povećan kineskim investicijama i ogroman je rezultat za nas. Naša saradnja zasnovana je na principima iskrenog prijateljstva, solidarnosti, poštovanja - kaže Vučić.

Predsednik je izjavio da je sinoć imao posebnu čast da sačeka još 500.000 vakcina na aerodromu i u sferi zdravstvene saradnje Srbija je imala ogromnu podršku Kine.

U Srbiju je, inače, sinoć stiglo još pola miliona kineske vakcine "Sinofarm", koje je na aerodromu dočekao predsednik Vučić.

On je tom prilikom istakao da od sinoć Srbija ima 2.620.000 vakcina, a da je ugovoreno 13.350.000 ukupno.

Izrazio je zahvalnost kineskom predsedniku Si Đinpingu i kineskom narodu, ali i pozvao sve da se vakcinišu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

O PRIVREDI I IVESTICIJAMA

- Postigli smo dogovore za izvoz goveđeg mesa, kukuruza, čekamo dozvole za izvoz jabuga. Postoje Kineske kompanije koje su zainteresovane za investicije. Ono što su naši problemi po tom pitanju je da imamo visoke logističke troškove, razgovarali smo i sa predstavnicima kineske železnice koji žele da pomognu - objasnio je predsednik.

Predsednik je rekao da je spas iz Kine stigla u železaru u Smederevo, i više od 5.000 ljudi ima posao u železari. 

Dodao je i da se takođe dobar posao sa kineskom kompanijom obavlja u Boru.

- Očekujemo uskoro i početak rada prave proizvodnje u fabrici Sin Ju u Nišu. Ova fabrika zaposliće 1.000 ljudi. Dolaze i novi investitori, imaćemo mnogo projekata, a posebno bih želeo da vam pokažem planove za putnu železničku infrastrukturu - kaže Vučić.

Foto: Printskrin

 

KINESKE KOMPANIJE RADE VELIKE PROJEKTE U SRBIJI

- Tokom kasnog proleća kreću radovi, oko 620 miliona evra je projekat, spaja se Novi Sad - Ruma. Kineska kompanija će graditi i obilaznicu oko Loznice, Novog Sada, kao i obilaznica oko Kragujevca.

Uprkos koroni, do 19. decembra će biti završen put Čačak - Požega. Dakle, za Svetog Nikolu ćemo putovati auto - putem. To će značiti da će nam do Zlatibora trebati 2 i 10 minuta, umesto dosadašnjih 4 sata.

Na Svetog Nikolu otvaramo auto-put, pa onda idem da slavim slavu - poručio je predsednik Srbije.

Počeli su pregovori o izgradnji autoputa ka Požarevcu, odatle ka Golupcu. Na ovaj način održaće se Dunavski koridor, i to će biti važno za stanovnike istočne Srbije.

Kada je reč o železnicama, kineske kompanije rade na oruzi Beograd-Stara Pazova, a za manje od godinu dana do centra Novog Sada stizaće se za 20 minuta. U toku su razgovori i u vezi sa izgradnjom brze pruge Beograd-Niš.

Projekat kanalizacione mreže, a predsednik je predstavio mapu na kojoj je iscrtano gde sve do 2025. godine treba da bude izgrađena kanalizaciona mreža. Ove godine je već izdvojeno milijardu evra iz budžeta, uprkos koronavirusu, za izgradnju ovog projekta.

Kada je reč o izgradnji infrastrukture za upravljanje komunalnim otpadima, Vučić kaže da će okruzi biti snabdeveni modernim deponijama.

Kompanija "Mint", nakon uspešnog poslovanja u Loznici, otvoriće novi pogon u Šapcu, najavio je Vučić.

ŠTA MOŽEMO OČEKIVATI VEČERAS

- Donećemo večeras odluku, danas će razgovarati Tužilaštvo, oni znaju šta im je činiti i šta će biti objavljeno. Nećemo prikazati ono što je najmonstruoznije, zbog zahteva roditelja, ali će narod videti sa kojim monstrumima smo imali posla - rekao je predsednik Vučić pred večerašnju sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Važno je da pronađeno sredinu, da otkrijemo dovoljno, a opet ne toliko monstruozno zbog zahteva roditelja, koje razumem,  a ne političkih cirkuzanata.

ČEN BO  - ČELIČNO PRIJATELjSTVO SRBIJE I KINE

Saradnja između Kine i Srbije je fokusirana na dve tačke. To je pre svega zajednička borba protiv pandemije, sinoć je u Srbiju stigao treći kontigent cepiva. Vakcine je dočekao predsednik Srbije, što je još jedan dokaz našeg čeličnog prijateljstva.

Druga tačka naše saradnje je borba za ekonomski rast i oporavak. Veliki projekti se stabilno odvijaju. Radovi neprekidno napreduju. Kineska kompanija je takođe, sa Srbijom potpisala i ugovor za Beogradski metro.

Danas smo razmenili mišljenje i o saradnji u oblasti poljoprivrede. Nadamo se da će u Kini biti sve više kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu.

Uverena sam da ćemo imati više šanse za saradnju u svim oblastima - kaže ambasadorka Čen Bo.

Foto: Printskrin

 

PREDSEDNIK O MERAMA - RAZUMEM LjUDE!

- Ne mogu da osuđujem ljude koji žele da žive život. Ko je od nas sedeo u kući dok smo bili mladi? A mi smo sada omladini rekli ne možete nigde, ne može da popije piće. Hajde da se stavimo u njihove cipele. Samo apelujem da se građani Srbije vakcinišu, uskoro ću se i sam vakcinisati - rekao je predsednik Srbije.

PREDSEDNIK I ČEN BO ODGOVARALI NA PITANjA NOVINARA

Stalno slušam kako je visoka cena saradnje sa Kinom. Da li nam je nešto loše Kina uradila? Ko nam je pomogao po pitanju smederevske železare? Železara i dalje radi, a Kinezi isplaćuju plate našim radnicima. Slušam lupetanja svakog dana o Boru. A mogli smo da stavimo katanče na vrata, da Kinezi nisu došli. Šta da kažem Kinezima, da su nas prevarili? A gde i kada se to desilo? Da li nam nešto nisu učinili?

Tražio sam vakcine Čen Bo, insistirao da nam šalju, oni su bukvalno ispunili naše želje - kaže predsednik Vučić.

Srbija je na evropskom putu, a sarađivaće sa Kinom još bolje i više. Baš me briga šta će ko u Evropi da kaže, već šta će da kažu naši građani, kao i prijatelji iz Kine.

ČEN BO - KINESKA VAKCINA JE JAVNO DOBRO CELOG SVETA

Naše kompanije su otvorene za saradnju sa bilo kojom državom u svetu. Kineska vakcina je javno dobro celog sveta - odgovorila je Čen Bo,  na pitanje da li uskoro očekuje saradnju Evrope i Kine po pitanju vakcina.

MEĐUSOBNO KORISNA SARADNjA SRBIJE I KINE

- Mi vidimo konkretne rezultate ekonomske saradnje naših zemalja. Uverena sam da ćemo nastaviti ovakvu saradnju - poručila je ambasadorka Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma