Javni poziv Ministarstva privrede za bespovratna sredstva malim, srednjim i mikro preduzećima: Milijarda i za nabavku opreme

Novosti online

03. 06. 2020. u 17:00

MALA, srednja i mikro preduzeća, preduzetnici i zadruge mogu, pod povoljnim uslovima i uz subvencije, da nabave najsavremeniju proizvodnu opremu prijavom za učešće u Programu podrške MSP sektoru. Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za šta je opredeljeno milijardu dinara. O uslovima i svim detaljima konkursa privrednici se mogu informisati i preko portala PKS www.pks.rs. A poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, najkasnije do kraja godine.

Јавни позив Министарства привреде за бесповратна средства малим, средњим и микро предузећима: Милијарда и за набавку опреме

Foto: Novosti arhiva

Ovaj Program predstavlja kombinaciju povoljnih kredita i bespovratnih sredstava, a cilj je povećanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja i otvaranje novih radnih mesta. Sredstva se mogu koristiti za nabavku nove proizvodne, kao i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara. Ministarstvo privrede sufinansira nabavku opreme u iznosu od 25 odsto njene vrednosti, 70 odsto troškova nabavke finansira se iz kredita banaka ili lizing kompanija, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzetnika.

- Subvencija u iznosu od 25 odsto vrednosti opreme je značajna pomoć - kaže Gordana Đurđević, direktorka beogradske kompanije SLOVO, koja proizvodi emajlirane table naziva ulica i kućnih brojeva. - Iskoristili smo je za kupovinu multifunkcionalnog lasera za markiranje i graviranje svih vrsta materijala, a posebno metala. Ovaj novi model mašine, svetski renomiranog proizvođača, prvi je kupljen u našem regionu. Učestvovali smo lane u programu, a i ove ćemo da konkurišemo.

Milan Ristić, vlasnik kompanije OM MADE, Sirig, koja proizvodi proizvode od integralnog brašna, keks bez šećera, proteinske pločice, kaže da su zahvaljujući subvenciji osavremenili i povećali proizvodnju. Istakao je aktivnost PKS u povezivanju i pokretanju dijaloga privrede sa Vladom Srbije, a posebno angažovanost Komore u vreme vanrednog stanja.

BANKE I LIZING KUĆE - PARTNERI

MINISTARSTVO privrede je od ove godine uvelo elektronsku prijavu zahteva, a svi potrebni podaci automatski će se preuzimati iz APR, Poreske uprave i CROSO - kažu u PKS. - Ovogodišnji partneri na programu su Prokredit banka, Kredi Agrikol, Banka Inteza, Banka Poštanska štedionica, Erste i OTP banka, kao i dve lizing kompanije - Inteza i Unikredit lizing.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a