Merama Vlade Republike Srbije i Narodne Banke Srbije pomognut privatni sektor tokom krize: Pojas za spasavanje privrede u tri seta

Novosti online

01. 06. 2020. u 07:52

MEĐU merama u vanrednim okolnostima izazvanim epidemijom virusa korona je i moratorijum, odnosno zastoj u otplati kreditnih obaveza u trajanju od 90 dana, koji je donela Narodna banka Srbije. Ovu pogodnost su mogla koristiti privredna društva, preduzetnici i građani, a odlaganje rata nije i otpis duga, već produžetak otplate.

Мерама Владе Републике Србије и Народне Банке Србије помогнут приватни сектор током кризе: Појас за спасавање привреде у три сета

Foto: Novosti arhiva

Po rečima Bojana Stanića, pomoćnika direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, Vlada Republike Srbije uvela je tri seta spasonosnih mera za privredu. Do sada je odloženo više od 30 milijardi dinara obaveza, prvi minimalac je isplaćen kompanijama za oko milion zaposlenih, a preko Fonda za razvoj plasirano je blizu milijardu dinara kredita.

- Prvi set uključuje mere poreske politike i direktnu novčanu pomoć privatnom sektoru - kaže Stanić. - Izdvajaju se odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze, počevši od 2021. godine, kao i odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit za 2020. godinu. U pogledu direktnih davanja, za privatne preduzetnike koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima predviđena je uplata pomoći u visini tri minimalne zarade po svakom zaposlenom koji ima potpisan ugovor o radu. Za velika privredna društva u privatnom sektoru predviđena je pomoć od polovine neto minimalne zarade, za vreme trajanja vanrednog stanja, za svakog zaposlenog koji je upućen na prinudni odmor.

Pomoć se ne odnosi na privredna društva u finansijskom sektoru. Kako naš sagovornik kaže, dodatna podrška biće omogućena samo velikim kompanijama u okviru ugroženih sektora. Uslov za korišćenje mera je da privredni subjekti nisu smanjivali broj zaposlenih po ugovoru o radu za više od 10 procenata.

- Drugi set mera se odnosi na pristup povoljnim kreditima za finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstava za preduzetnike, mikro, mala i srednja privredna društva - kaže Stanić. - Iz Fonda za razvoj Republike Srbije, koji raspolaže sa 200 miliona evra, daju se dinarski krediti, a kamatna stopa je jedan procenat godišnje, na period otplate do 36 meseci, uključujući i grejs period od devet do 12 meseci. Za ove kredite privredni subjekti već konkurišu i sredstva se polako odobravaju.

Kako Stanić kaže, prema garantnoj šemi o kojoj je Vlada, u saradnji sa NBS, postigla dogovor sa poslovnim bankama, ukupan raspoloživi fond je dve milijarde evra, a krediti mogu biti podignuti u dinarima ili evrima na period otplate do 36 meseci, uključujući i grejs period od devet do 12 meseci.

- Imamo informaciju od banaka i privrednika da vlada veliko interesovanje za ovaj izvor finansiranja, da firme apliciraju za kredite i da se sredstva odobravaju - kaže Stanić. - Kada je treći set mera u pitanju, razmatraju se modaliteti kako dodatno pomoći najugroženije delatnosti - turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj. Malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u sektorima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, najviše pogođenim pandemijom kovid 19, biće dostupni povoljni krediti Fonda za razvoj za likvidnost i obrtna sredstva. Predviđeni su krediti do pet godina koji uključuju grejs period do dve godine i rok otplate do tri godine, kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou, a sredstva se odobravaju i vraćaju u dinarima.

Maksimalan iznos kredita za preduzetnike i mikropravna lica je do 20 miliona dinara, što je udvostručen iznos, za mala preduzeća do 80 miliona dinara, a za srednje firme do 180 miliona dinara.

POMOĆ OD 100€

Pomoć od 100 evra svim punoletnim građanima Srbije takođe bi trebalo da doprinese porastu lične potrošnje, što pogoduje proizvodnim i trgovinskim privrednim subjektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)