Pouzdane informacije ključne u vreme krize

Novosti online

30. 05. 2020. u 07:55

IZBIJANjEM epidemije izazvane širenjem virusa korona i uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji, tačna i pravovremena informacija bila je ključna za prilagođavanje privrede i građana novonastaloj situaciji. Sa ciljem da obezbedi što bolju informisanost i komunikaciju sa poslovnom zajednicom i širom javnošću, Privredna komora Srbije pokrenula je portal "Kovid 19 - Info-servis za privredu".

Поуздане информације кључне у време кризе

Foto: Novosti arhiva

Specijalizovani portal pružao je informacije u "realnom vremenu" o svim važnim pitanjima u vezi sa poslovanjem u zemlji i inostranstvu, uticaju krize na pojedine sektore, najnovijim dešavanjima, zvaničnim preporukama i merama, situaciji na tržištu. Stručne službe PKS radile su po sistemu 7/24, uvek dostupne za savet, podršku, preporuku.

U toku vanrednog stanja na ovaj i portal "Biznis info-servis" stiglo je više od 23.000 upita privrede, a najviše pitanja odnosilo se na tri teme: transporta robe preko granica, restrikcija kretanja i ekonomskih mera. Od 15. marta do 6. maja 2020. godine, sajt PKS zabeležio više od pola miliona poseta, a vesti na portalu imale su više desetina hiljada pregleda.

- Na portalu "Kovid 19 - Info-servis za privredu" privrednici i građani osim aktuelnih vesti i servisnih informacija mogli su da pronađu i informacije o programu ekonomskih mera, poslovne vesti o situaciji u drugim zemljama, analize Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju - kažu u PKS. - Objavljivane su informacije u vezi sa sektorom saobraćaja sa akcentom na dnevnim izveštajima IRU o međunarodnom transportu robe, kao i važne informacije iz sektora finansija, kretanje ponude i tražnje.

Zainteresovani su mogli da saznaju o odlukama Vlade Srbije i nadležnih institucija o epidemiji, kao i informacije o aktivnostima predstavništva i kancelarija PKS u inostranstvu. Isticane su aktivnosti usmerene na pomoć privrednicima da prevaziđu izazove i smanje negativni uticaj virusa na poslovne rezultate i bilateralne ekonomske relacije sa stranim partnerima.

Privredna komora Srbija je od početka percipirana kao relevantan izvor podataka i podrška za konkretne probleme privrede.

- Tokom vanrednog stanja javnosti su pružane informacije o izmenjenim uslovima poslovanja usled pandemije, kao i servisne informacije iz ključnih sektora radi upravljanja i sprečavanja potencijalnih kriza: izveštaji o transportu robe i stanju na graničnim prelazima, stanju mreže bankomata, dnevni izveštaji o snabdevanju osnovnim životnim namirnicama, izveštaji o blokadama i povratku radnika na posao.

BRZI PREOKRETI

MEĐU važnim aspektima rada ovog portala bilo je i promovisanje uspešnih odgovora kompanija na krizu - brza preorijentacija proizvodnje na strateške i deficitarne proizvode, primeri odgovornog ponašanja kompanija i njihovog učešća u humanitarnim akcijama - objašnjavaju u PKS. - Posebno su predstavljani primeri odgovornog ponašanja kompanija, njihovo učešće u humanitarnim akcijama i filantropska pomoć više od stotine kompanija koje posluju u Srbiji, od preduzetničkih radnji pa do najvećih firmi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)