Srpska trgovina hrabro izdržala vanredno stanje

Novosti online

28. 05. 2020. u 08:13

SRPSKA trgovina se dobro držala tokom vanrednog stanja. Uz sve izazove u organizaciji lanca snabdevanja i radne snage, srpske police su bile pune, čak i u prvoj nedelji pandemije, kada smo beležili rekordnu tražnju. Stabilnost u snabdevanju rezultat je dobre koordinacije između trgovaca, proizvođača i nadležnih institucija, gde je Privredna komora Srbije preuzela ulogu koordinatora. Ipak najveću ulogu imali su zaposleni u trgovini, pre svih radnici u distributivnim centrima i prodajno osoblje u maloprodajnim objektima. Oni su istinski heroji ove krize, pored zdravstvenih radnika.

Српска трговина храбро издржала ванредно стање

Foto: Novosti arhiva

Ovo nam je ispričao Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Srbije. Kako objašnjava, vikend pre proglašenja vanrednog stanja, 14. i 15. marta, zabeležen je najveći rast tražnje u svim kategorijama osnovnih životnih namirnica. Najviše su se kupovale namirnice produženog roka trajanja, a to se tumači kao psihološki efekat stvaranja zaliha u domaćinstvima.

- Prvi koordinacioni sastanak sa trgovcima održan je 27. februara 2020. godine, nedelju dana pre prvog registrovanog slučaja virusa korona u Srbiji - rekao je Malinović. - Tu je dogovoreno da se nivo snabdevenosti i zaliha podigne iznad uobičajenog, za to doba godine. A definisani su bili i protokoli postupanja trgovaca u slučaju epidemije kovida 19. PKS je kroz razmenu iskustava u međunarodnim trgovinskim lancima, posebno na kineskom i italijanskom tržištu, omogućila domaćim trgovcima da dođu do tih podataka, što je bilo ključno za dobru pripremu. Ovi sastanci postali su praksa na nedeljnom nivou, a razmena informacija i koordinacija, zahvaljujući modernim sredstvima komunikacije, odvijale su se u realnom vremenu.

U saradnji sa trgovinskim preduzećima, posebno trgovcima prehrambenih proizvoda, Udruženje za trgovinu PKS je na dnevnom nivou sprovodilo analizu rasta tražnje za osnovnim životnim namirnicama. To je bilo od posebne važnosti u prvoj nedelji vanrednog stanja, jer je, recimo, za vikend 14. i 15. marta, prosečan rast tražnje kod određenih artikala bio veći od 450 odsto. Kroz dobru snabdevenost i saradnju sa medijima, umanjen je efekat panične kupovine, što je dalo rezultat u padu tražnje već sledećeg vikenda.

- Stabilnost u snabdevanju trajala je sve vreme tokom vanrednog stanja, čak i u danima povećane tražnje za pojedinim artiklima pred vaskršnje i prvomajske praznike - govori Malinović. - Dve nedelje od početka vanrednog stanja, tražnja za osnovnim životnim namirnicama se uravnotežila i tražnja je rasla za namirnicama kraćeg roka trajanja u svrhu redovne potrošnje i dopune zaliha u domaćinstvima.

Važno je istaći, objašnjava naš sagovornik, da su trgovci i pored značajnog rasta troškova, tokom vanrednog stanja, dali svoj doprinos i kroz veliki broj donacija u robi i novčanim sredstvima, posebno za privremene bolnice i ustanove socijalne zaštite:

- PKS je opravdala ulogu krovne asocijacije privrede i pokazala koliko je važno da prilikom procesa donošenja odluka u vanrednim okolnostima postoji dobra veza između privrede i nadležnih državnih organa. Ova kriza nas je naučila da moramo jačati domaće prerađivačke kapacitete.

ADEKVATNA SREDSTVA ZAŠTITE

U saradnji sa Vladom, PKS je za trgovce prehrambenim proizvodima obezbedila neophodna sredstva zaštite, posebno u danima kada je organizovana kupovina za starije od 65 godina. Broj trgovaca koji su se uključili u ovu aktivnost je iz nedelje u nedelju rastao, tako da je u poslednjoj akciji ove vrste učestvovalo više od 4.500 maloprodajnih objekata. Značajan doprinos ovoj aktivnosti dale su regionalne privredne komore i lokalne samouprave. Mreža od 17 regionalnih komora nam je omogućavala da formiramo mobilne timove koji su svakodnevno na terenu obilazili trgovinske radnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)